Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 січня 2014, 00:29 Суспільство
Хроніка протистояння в регіонах України
Хроніка протистояння в регіонах України

Протестна хвиля розбурхує реґіони. Гаряче було в Запоріжжі та Сумах, а в захопленій Вінницькій облдержадміністрації мітинґарі оголосили нову владу.

На мітинґ у середмісті Запоріжжя зібралося кілька тисяч городян. Протестувальники кілька разів намагалися прорвати щільне кільце міліціянтів, які охороняли будівлю облдеражміністрації. Та ті витримали натиск. А вже надвечір почалося зачищення - людей розганяли за допомоги гумових палиць і сльозогінного газу. Окрім правоохоронців, на майдані з'явилися молодики спортивної статури. Вони стріляли  феєрверками, лупцювали учасників виступів кийками та ловили на сусідніх подвір'ях багатоповерхівок.

Олег Курочкин, керівник підрозділу ГУ МВС України в Запорізькій області:

- Вышли сотрудники милиции на улицу, с теми же спецсредствами, с которыми они целый день стояли, они вышли на площадь. И в это время - без какого-либо причинения насилия, без какого-либо контакта с митингующими - сами митингующие убежали врассыпную с места митинга.

Натепер з півсотні активістів затримані, півтора десятка в лікарні. Серед постраждалих - троє запорізьких журналістів.

***
У Донецьку побили прихильників влади. Хто нападав - узагалі невідомо. До городян кинулися молодики спортивної статури в медичних масках з битками. Внаслідок сутички постраждали четверо протестувальників і на кілька годин був заблокований рух транспорту. Зупинили бійку правоохронці, вони затримали п'ятьох нападників. 

Валерій Штанченко, заступник керівника ГУ МВС України в Донецькій області:

- Тех, кто быстро передвигался, тех, кто пытался где-то драться, мы всех задержали. Сейчас будем устанавливать и разбираться. Милиция находится на охране общественного порядка.

***
Не минулося без сутичок у Харкові. Біля пам'ятника Шевченкові, де традиційно збираються мітинґувальники, з'явилися хлопці спортивного вигляду. І одразу влаштували бійку. На захист протестувальників спочатку стали футбольні фанати. Коли ж активісти рушили центром міста - між ними й нападниками просто стали правоохоронці. У сутичках постраждали кілька мітинґарів, а в оператора тутешнього телеканалу відібрали камеру.

- Не лезьте в наш город! Мы хотим остановить вот этих, которые захватывают все города, административные здания. Они разбивают окна. Мы хотим работать нормально и жить!

Андрій Радич, оператор:

- Ударили битой по камере, повредили свет, сломали микрофон, пушку и сломали штатив. Пытались забрать камеру. Но камеру я удержал, и люди еще помогли.

***
"Зачистили" приміщення облдержадміністрації в Сумах. Штурм розпочався вночі. Мітинґувальників, що ночували на першому поверсі, було лише кілька десятків. Більшість з них схопили й доправили до міського відділу міліції. Правоохоронці запевняють - до силового розгону не вдавалися. Наразі затриманими залишаються 11-ро людей, яким інкримінують захоплення адміністративної будівлі.

Алла Анатоліївна, мати затриманого:

- Повалили їх на пол, почали бити дубінками, вони начали тікать, хто тікав по Сотні - їх доганяли і били-добивали, хто успів утекти, знач  утік, а цих - позабірали.

***
У Вінниці чотири тисячі людей штурмом захопили будівлю облдержадміністрації та облради. Правоохоронці намагалися захистити приміщення, людей поливали з гідрантів, кидали світло-шумові гранати. Проте натиску не стримали. У кабінетах і коридорах ОДА постійно чергує зо три сотні активістів. Територію довкола вони забарикадували дерев'яним парканом і мішками зі снігом.