Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 січня 2014, 23:58 Суспільство
Майдан шукає зниклих активістів
Майдан шукає зниклих активістів

Труп чоловіка виявили вихідними на столичній Оболоні. Подейкували, що то тіло протестувальника. Втім, у міліції твердять - помер чоловік внаслідок серцево-судинної недостатності. Загалом же статистика втрат серед мітинґарів така: четверо загиблих і десятки зниклих безвісти.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Чергова тривожна новина прийшла вихідними зі столичної Оболоні. На березі затоки Верблюд знайшли тіла чоловіка, начебто зі слідами катувань і зв'язаними руками.

Повідомлення про це виклали в соціальній мережі, інформацію підкрипили знімками. Мовляв, знову труп протестувальника. Утім, у міліції припущень людей не підтверджують.

Олександр Радкевич, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Жодних мотузків, жодних слідів, які там у нього зв'язані руки чи ноги на тілі взігалі не виявлено, жодних тілесних ушкоджень. Ввідправлено на екпертизу, яка сьогодні нам надала відповідь, що смерть наступила внаслідок гострої серцево-судинної недостатності.

Провадження таки розпочали. Нині правоохоронці з'ясовують - що чоловік робив на березі водоймища або як там опинилося його тіло.

Олександр Радкевич, заступник керівника відділу ГУ міліції м. Києва:

- Встановлено, що він 36-річний місцевий житель Оболоні, працює вантажником в одному з магазинів, неодружений, сім'ї немає.

Утім, люди вдарили на сполох, бо за схожих умов раніше знайшли поблизу села Гнідина тіло Юрія Вербицького - мітинґувальника зі Львівщинит, лежав він без верхнього одягу.Та за висновками експертів активіста вбив холод. У чоловіка були зв'язані руки, побите обличчя. Вербицький - четверта офіційна жертва протестів. Інші троє - Сергій Нігоян і Михайло Жизневський -  загинули 22-го січня від вогнепальних поранень. Роман Сеник згодом помер у лікарні, також від кулі.

На Ваших екранах відео нічного погрому автомайданівців, учиненого вночі проти 23-го січня. Відтоді в організації не можуть дорахуватися кількох членів.

Катерина Бутко, прес-секретар Автомайдану:

- Після подій з 22 на 23 січня у нас є 3 зниклих автомайданівці - це Олександр Шевченко, Олександр Онищенко та Олексій Петруненко, і також лідер автомайдану Дмитро Булатов.

Найзагадковіше щез Дмитро Булатов. Востаннє на зв'язок з рідними він виходив ще 22-го січня. Й досі про нього ані звістки. В міліції вже розпочали кримінальне провадження.

Катерина Бутко, прес-секретар Автомайдану:

- Була визначена винагорода, більш того, пару днів назад вона збільшена, за інформацію про життя Дмитра, але поки що 10 днів, майже 10 днів ми не отримуємо жодної інформації.

Донедавна вважали зниклим й іншого автомайданівця - Ростислава Мельника. Його колеги в соціальних мережах пишуть, що хлопцеві, нібито, вдалося втекти із засідки, влаштованої правоохоронцями. Та місця його перебування нині не повідомляють. Він дістав численних травм, готується до операції. Кореспонденти Свідка намагалися зв'язатися з активістом, але поки намарне. Щодня про зниклих повідомляють і на території майдану.

- Уже людей двоє-троє підходило, питають - може, надходило повідомлення, може, хтось бачив, і до кого звернутися.

Чимало знаходять тут таки на території. Якщо ж ні - допомагають юристи.