Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 січня 2014, 23:41 Суспільство
У столиці захоплюють адміністративні будівлі
У столиці захоплюють адміністративні будівлі

Захоплюють адміністративні будівлі у Києві. Вночі активісти вдерлися  до міністерства юстиції, а за день до того - до Українського дому.

26 січня опів на одинадцяту вечора мітинґарі вдерлися до міністерства юстиції України. Кілька молодиків палицями розбили вікна, висадили двері й зайшли всередину будівлі.

- Сколько там человек находится?

- Да какая разница, сколько там ни находится. Но там очень много человек. Много человек - да. Из работников никого нету, Министерства, или кто-то остался, ну, я думаю, вам это не очень интересно.

Керівниця відомства Олена Лукаш одразу заявила: якщо приміщення не звільнять - вона змушена буде просити президента запровадити надзвичайний стан і припинити мирні перемови з опозицією. Також  додала - в кабінетах на Городецького зберігали важливу інформацію.

Олена Лукаш, міністр юстиції України:

- Небезпека є також у тому, що у цьому приміщенні є ключі доступу до 21 реєстра, якими володіє, якими опікується Міністерство юстиції, таким чином в руках злочинців можуть опинитися персональні дані про нерухомість, про довіренності, про заповіти й інші персональні дані про громадян України, які будуть використані з невідомою метою.

Утім, до ранку молодики з будівлі не пішли. Працівників відомства всередину не пускають.

Артем, працівник Міністерства юстиції України:

- Говорят, что нет, здесь отдыхают хлопцы, вы там можете какие-то провокации устроить, типа милиция будет штурмовать, а вы здесь, мирные граждане, пострадаете.

Журналістів же заводять лише на перший поверх і по кілька знімальних груп. Всі вікна внизу і вхідні двері забарикадовані меблями.

- Чому ви не пускаєте всередину працівників мінюсту?

- Їм немає чого тут робити, у них сьогодні вихідний.

Правоохоронці розпочали кримінальне провадження за фактом захоплення будівлі мінюсту. А у штабі національного спротиву назвали загарбників провокаторами, які хочуть зірвати мирні перемови. Мітинґувальники ж з будівлі вийшли вже по обіді, утім заблокували її ззовні.

***
Днем раніше - 25 січня - протестувальники захопили ще один об'єкт у середмісті столиці - Український дім. Сотні активістів рушили до будівлі, коли довідалися про перебування там правоохоронців. Мітинґарі вибили двері й вікна і змусили піти з приміщення приблизно три сотні міліціянтів. Нині в Українському домі все спокійно, тут оселилися протестувальники. Люди видають одяг тим, хто змерз, і медикаменти тим, хто захворів. А також дбають про чистоту.

***
Цього ж дня - у суботу - протестувальники намагалися захопити будівлю Міністерства енергетики та вугільної промисловості.

- Кабинеты не трогали, просто мебель, которая была под руками, сюда свалили и все, зашли, забаррикадировали, и после разговора с министром они ушли. Все.

Тепер біля будівлі відомства - охоронці й кілька міліціянтів.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- В міністерство енергетики та вугільної промисловості сьогодні працівники можуть зайти вільно, від суботніх барикад тут лишилися лише мішки зі снігом. Мітингувальники звідси пішли.

Іван Висоцький, заступник керівника управління СБУ:

- Спроби захоплення та блокування державних установ дістали своє поширення на об'єкти критичної інфраструктури. Ми будемо вживати згідно з компетенцією всіх заходів, в тому числі передбачених і кримінальним законодавством України.