Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 січня 2014, 01:36 Суспільство
Надзвичайний стан - чи можливий та чим загрожує
Надзвичайний стан - чи можливий та чим загрожує

Надзвичайний стан як подальший розвиток ситуації в країні. Дедалі частіше про нього згадують представники влади. Втім, деякі експерти переконані - силовий сценарій, а за надзвичайного стану необмежені права надають саме правоохоронцям і військовим, тільки збільшить кризу.

Про запровадження надзвичайного стану в Україні заговорили ще на початку цього тижня, коли відбулися затяті сутички між протестувальниками і спецпризначенцями із застосування каміння, палиць і коктейлю Молотова. Утім, в історії України, навіть її радянському минулому, експерти не пригадають запровадження цього режиму.

Ігор Коліушко, голова правління політико-правових реформ центру ім. Разумкова:

- У нас не було подібних ситуацій, інколи згадую 2001 рік, акцію "Україна без Кучми", але то були зовсім не ті масштаби. І я не пригадую, щоб тоді хтось говорив про НС.

Комендантська година, перекриття доріг, посилення охорони об'єктів, що забезпечують функціонування міста, заборона масових заходів і страйків, діяльності політичних партій, примусові обшуки людей, перевірка документів, обмеження повноважень депутатів, теле, радіо, мобільного, Інтернет зв'язку - це неповний перелік заходів, яких можуть ужити під час надзвичайного стану.

Ігор Коліушко, голова правління політико-правових реформ центру ім. Разумкова:

- У наших умовах у влади немає потреби у тому, щоб користуватися законом. Все, що вони хотіли, вони зробили без закону, у нас уже більше місяця функціонує надзвичайний стан на Печерську. Щоб пройти до ВР, мені треба було пройти 3 кордони міліції, де мене якісь там міліціонери питали, куди я йду.

Утім, запроваджувати надзвичайний стан не вигідно. Ні протестувальникам, ні владі.

Олег Покальчук, соціальний психолог:

- Це дорого коштує, влада це теж цілком розуміє, це останнє, що в неї може бути, тому за умови НС, коли відколючається електрика, зв'язок, то впливає на вас так само, ви не можете забезпечити спецзв'язком всіх своїх адептів в регіонах, у них підвищиться рівень паніки на градус.

До того ж, експерти додають, контролювати всю країну надзвичайно тяжко. Не вистачить передусім ресурсів.

Микола Сунгуровський, директор воєнних програм центру ім. Разумкова:

- В маштабах страны сил не хватит - это однозначно. Почему? Если ситать личний состав и армии, и милиции, это и управленцы, и обеспечнцы.

Серед протестувальників поки про запровадження надзвичайного стану розмов немає. І сподіваються - не буде й надалі.

- Пока нє, я по телевізору, дали обіцянку, що не буде, але обіцяти можна багато чого.