Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 січня 2014, 00:43 Суспільство
Хвиля громадських протестів захоплює Україну
Хвиля громадських протестів захоплює Україну

Зі столиці протестна хвиля стрімко поширюється Україною. В кількох обласних центрах мітинґарі спробували захопити владні будівлі.

У Чернівцях протестувальники захопили будівлю облдержадміністрації. Приміщення, де відбувалася чергова сесія, штурмували з самого ранку. Охорона заблокувала всі двері, проте мітинґарі їх повибивали, вимагаючи відставки керівника області та ради. Міліція застосувала проти людей сльозогінний газ і димові гранати, а ті взялися відбирати щити й шоломи. Коли ж натиск містян посилився, будівлю покинули всі працівники. Нині у приміщенні мітинґарі та правоохоронці

***
У Львові активісти блокують будівлю облдержадміністрації, а також бази спецпідрозділу міліції "Беркут" і внутрішніх військ. Біля приміщення влади звели барикаду з мішків, наповнених снігом, дерев'яних колод та шин. Всередині - кількадесят людей. Вони створили польову їдальню, готують протестувальникам бутерброди й чай. Впускають лише місцевих співробітників за посвідченнями.

***
В Івано-Франківську протестувальники розташувалися в будівлі облдержадміністрації на вулиці Грушевського. Зранку до приміщення підійшли з півтори тисячі мітинґарів. І хоча міліція намагалася застосувати проти людей димові шашки й газ, найрадикальніші учасники вибили двері й заскочили всередину. Городяни розмістилися в кабінеті керівника адміністрації й забарикадували всі входи і виходи з будівлі.

***
Кримінальне провадження за спробу захоплення владних приміщень розпочали на Тернопільщині. Після віче на майдані в обласному центрі з тисячу мітинґувальників рушили до будівлі держадміністрації. Там їх зустрів щільний кордон правоохоронців. Утім людей це не зупинило. Коли протестний градус підвищився до критичної межі - висадили двері і прорвалися всередину. Нині там кількасот активістів.
 
***
Міліція Житомирщини та Рівненщини теж почала досудове розслідування за фактами спроб захопити будівлі обласних державних адміністрацій. В обох центрах протестувальники намагалися прорватися до приміщень з вимогою відставки очільників. Та правоохоронцям вдалося відтіснити мітинґарів. Зараз будівлі посилено охороняють.