Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 січня 2014, 11:31 Суспільство
На Грушевського небезпечно для журналістів
На Грушевського небезпечно для журналістів

Під час протистоянь на вулиці Грушевського в Києві від беркутівців дісталося не лише мітинґувальникам, а й журналістам. І не тільки українським. А деякі представники закордонних ЗМІ вже стали інтернет-зірками. Як, приміром, поляк Бартоломей Маслянкевич. Він відзначився неабиякою сміливістю й намагався зупинити спецпризначенців під час зачищення Європейської площі.

22 січня - зачищення вулиці Грушевського Беркутом. У кадрі польський журналіст Бартоломей Маслянкевич. Він вже став зіркою українського інтернету. Спочатку репортер і оператор, які перебувають в осередку подій, знімають і розповідають про все, що коїться навколо. Далі, коли більшість людей відступає, телевізійники біжать у вир подій. Вони фільмують, як спецпризначенці просто поруч б'ють мітинґувальників.

І далі поляк  Бартоломей Маслянкевич діє так, як до нього не насмілився жоден український журналіст. Під час зачищення він без шолома і протигаза підбігає до кількох десятків спецпризначенців і запитує: Що ви робите? Чому б'єте? Ви ж українці! На диво, репортера ніхто з силовиків не чіпає. 

- Що ви робите? Ти ж українець, навіщо ти то робиш?

За добу цей репортаж Маслянкевича на Ютубі набрав вже 250 переглядів. Проте так легко поговорити з беркутівцями і висвітлити події на вулиці Грушевського вдалося не всім закордонним медійникам. Приміром, під ногами журналіста Рен-ТІВі Станіслава Григор'єва під час запису вибухнула світло-шумова граната. Чоловіка одразу ушпиталили з підозрою на відкритий перелам ноги.

Ще більше дісталося під час протистоянь журналістові російського інтернет-видання Лєнта-ру Андрієві Кисельову. Медійника схопили вранці в четвер, коли він намагався дістатися воронків із затриманими активістами. Зі слів постраждалого, беркутівці витягли його з машини, поставили на коліна у сніг, так він простояв півтори години. Весь цей час його били. Потім репортера доправили до райуправління, де його нібито перевіряли на причетність до масових заворушень. Врешті - відпустили.

Андрій Кисельов, журналіст:

- Расскажите, как это было?

- Били несколько человек, ногами и дубинками.

Загалом за  останні дні під час висвітлення подій на Грушевського постраждали понад сорок журналістів. Як українських, так й закордонних. Самі ж представники ЗМІ кажуть, що жилети з написами "преса" та відеокамери не стримують Беркут від насильства, а навпаки - посилюють агресію.