Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 січня 2014, 23:50 Суспільство
Хроніка протистояння на Грушевського
Хроніка протистояння на Грушевського

Тим часом в епіцентрі протистояння міліції та мітингувальників на вулиці Грушевського - без істотних змін. Триває обмін піротехнічними засобами між обома сторонами конфлікту. Від коктейлів Молотова зайнявся будинок.

Після більш-менш спокійної ночі, о восьмій ранку на вулиці Грушевського протистояння спалахнуло з новою силою. Беркут рушив у наступ.

Правоохоронці розчистили Європейську площу, прибрали першу лінію барикад. Знову не жаліли ані протестувальників, ані журналістів. Причину наступу назвали в Міністерстві внутрішніх справ.

Сергій Бурлаков, керівник Управління МВС України:

- З'явилася інфа, що планується використання додаткової речовини до коктейлю Молотова, яка буде спричиняти дуже важкі хімічні опіки, зараз каністри з цією речовиною вилучені, направлені на дослідження.

Штурм тривав кілька хвилин. Далі Беркут відійшов - повернувся на попередні позиції. На площу ж підтяглося чимало протестувальників. Водночас стало відомо про перших убитих. Загинув 21-річний мешканець Дніпропетровщини, вірменин за національністю - Сергій Нігоян. Невдовзі сповістили про ще одну жертву - білоруса Михайла Жиздневського. Смерть настала від вогнепальних поранень.

Олег Мусій, координатор медичної служби штабу національного спротиву:

- Перша жертва в 6 годині ранку, в 4 місцях в голову, в шию і 2 кулі в грудну клітину, другав жертва - це одне поранення в 8 ранку. Ще годину наша служба намагалася його врятувати - це в ділянку серця.

Що у хлопців саме стріляли - підтвердили в Генеральній прокуратурі й Міністерстві внутрішніх справ. Утім, від чиїх куль вони загинули - поки з'ясовують. Активісти поширюють чутки, що вбили юнаків снайпери. Міліціянти це заперечують.

У мить затишшя протестувальники почали зводити нові барикади, просто перед шеренгами міліціянтів. Не встигла вирости стіна з мішків і шин, як серед беркутівців знову пожвавлення. Так званою черепахою - широкою лавою, прикриваючись щитами, бійці підійшли до барикад і поступово їх розібрали. Далі рушили в наступ. Натовп людей, наляканий такою кількістю спецпризначенців, почав відступати.

Стріляли з травматичної зброї, валили з ніг поодиноких простестувальників, а потім затримували їх. Активісти зрідка відбивалися, жбурляючи каміння та коктейлі Молотова. Утім, дісталося здебільшого мітинґарям. Поранених уже за сотню.

- Разойдитесь все, разойдитесь все!

- Давайте, ребята, давайте. Взяли! Три- четыре!

Силовики знову повернулися на попередні позиції. В цей час протестувальники підпалили автомобільні шини і створили димову завісу. Напружене затишшя тривало недовго. Приблизно о другій спецпризначенці рушили на мітинґарів. Та розлючені активісти відповідають.

Від вибухів світло-шумових гранат і пострілів - нові постраждалі. 

- Та який череп? В мене там мої хлопці! Быстрее!

- Тихо! Лежи, батя!

Через короткий проміжок часу беркутівці вкотре починають наступ. І на Європейську площу заходить важка техніка. Бронетранспортер не поїхав на людей. За його допомоги силовики пересували обгорілий транспорт.

Далі було кілька годин умовного спокою. Протестувальники й далі розпалювали багаття з покришок. Середмістя оповив чорний дим. Тож міліціянти знову застосували водомети. Начебто, щоб загасити полум'я, але поливали й активістів.

Тим часом на Майдані оголосили повну мобілізацію. Тут почали укріплювати барикади, особливо з боку Європейської площі. За різними повідомленнями, на третю годину біля стадіону Динамо зібралося вже більше п'яти тисяч людей. Усі готуються відбивати наступ. Невелика сутичка між протестувальниками й Беркутом виникла і біля адміністрації Президента, на вулиці Лютеранській. Мітинґарі закидали правоохоронців коктейлями Молотова.

З центру ж Києва евакуювали всіх людей. До шістнадцятої години там зачинилися всі установи й заклади харчування. Вивезли з Маріїнського парку навіть прихильників чинної влади. Ширяться чутки, що незабаром почнеться масовий штурм.