Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 січня 2014, 20:44 Суспільство
Україна відреагувала на події у столиці
Україна відреагувала на події у столиці

Загиблих під час сутичок у столиці згадували запаленими свічками в Луганську. Активісти тутешнього євромайдану влаштували мітинґ-реквієм. Захід відбувався під посиленою охороною міліції. Місцеві ж депутати закликали президента запровадити у столиці надзвичайний стан. Таке рішення ухвалила Луганська облрада. Пояснюють - усе заради спокою киян.

Олександр Арапов, депутат Луганської обласної ради:

- Ни киевляне, я там был, никто не хочет таких действий, которые там есть. Все хотят нормальной мирной жизни.

***
Кипіли пристрасті сьогодні й у Донецьку. Біля пам'ятника Шевченкові зібралися всі: прихильники чинної влади й опозиції. Обидва мітинґи були спокійні, допоки з боку Критого базару не з'явилися гурти невідомих спортсменів. Сварки переросли в невеликі сутички. Кидалися молодики не лише на опонентів, а й на телекамери, обливали людей зеленкою і фарбою. Кількох особливо активних  бешкетників затримано.

- Я там стою только потому, что я против этой власти. Этим уродам заплатили 30 серебрянников - для того, чтобы они нас разогнали.
 
***
У Рівному лунали заклики блокувати базу місцевого Беркуту, обласну й міську міліцію, а також військові частини. Зокрема, на вулиці Степана Бандери городяни стояли зранку. Після обіду їх зібралося з півсотні.

Александр, мітинґувальник:

- Сьогодні вранці поступила інформація, що бійців ВВ, які зараз тут знаходяться, що їх збираються відправити на Київ для того, щоб вони захищали владу. Тому сюди прийшли небайдужі рівняни і активісти для того, щоб заблокувати виїзди, для того, щоб не дати цих молодих хлопців, яким по 18-20 років, не дати їх кидати в те місиво.

***
"Коридор ганьби" влаштували буковинці у Чернівцях перед головним входом до приміщення обласної філармонії. Там місцеві чиновники відзначали день соборності. Учасники мітинґу закликали скасувати захід і вшанувати загиблих у Києві хвилиною мовчання. Проте концерт таки розпочали. Тоді люди дочекалися закінчення урочистостей і зустріли урядників вигуками.

- Це ганьба, сьогодні, коли гинуть люди, концерт давати у філармонії.

- Сьогодні траур потрібно було робити, приспустити прапори, а не танцювати і не виступати.

***
Після ранкових сутичок у Києві тернополяни зібралися на віче в середмісті. Раптом люди звернули увагу на одного з операторів, що знімав промовців. Його попросили показати посвідчення. Чоловік заметушився, тож присутні запідозрили, що це працівник правоохоронних органів. Скандуючи "Ганьба!", десятки людей обступили оператора й вивели за межі Майдану.

- Не чіпайте! Не чіпайте!

- Вивести його звідси! Вивести його звідси!

- Людоньки добрі, що робиться. Через них на комп'ютер мені дзвонили. А не дай Бог мене не стане, щоб ви знали, що робиться! А він знімає, а потім СБУ до мене підключається в комп'ютер.

- Ми не ведемося на провокації. Чоловік пішов? Так? Він сказав, що він з міліції. Але не потрібно ні бити, ні ламати. Він 2 місяці показував, наскільки ми цивілізовані люди.