Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

22 січня 2014, 20:37 Суспільство
Світ проти насильства в Україні
Світ проти насильства в Україні

Посольство США в Україні заявило, що у відповідь на жорсткі дії проти мітинґарів у Києві скасовано візи громадян України, які відповідальні за застосування сили. Втім прізвищ нев'їзних не називають, пославшись на конфіденційність. Вашингтон розглядає й подальші заходи -  додали в амбасаді.

Марі Харф, представник Державного департаменту США:

- Сполучені Штати рішуче засуджують зростання насильства на вулицях Києва, яке призвело до людських жертв і смерті двох демонстрантів. Ми закликаємо всі сторони негайно зняти напруження ситуації.

***
Держдума Росії у своїй заяві сьогодні поклала відповідальність за криваві події в Києві на представників української опозиції і західних політиків, які, на думку офіційної Москви, грубо втручаються у внутрішні справи суверенної України. Мовляв, їй нав'язують геополітичний вибір у бік асоціації з Європейським союзом, а не братським митним союзом.

***
Європейський Союз може припинити офіційні відносини з Україною, якщо буде підтверджено, що міліція стріляла в демонстрантів. Як заявив віце-президент Європарламенту Яцек Протасевич - кров на вулицях все змінює. Діалог з Києвом тепер під загрозою і може бути перерваний сьогодні. Свою думку висловив і очільник Європейського парламенту. 

Мартін Шульц, президент Європейського парламенту:

- Вражений повідомленнями про жертви в Україні. Потрібні перемови, а не криваві вуличні бої.

Верховний представник ЄС із зовнішньої політики Кетрін Ештон у своїй заяві суворо засудила ескалацію в Києві, яка призвела до жертв. І закликала негайно розслідувати всі акти насильства. А урядові й опозиції - почати справжній діалог на найвищому рівні. Висловив співчуття сім'ям загиблих і закликав владу зупинити насильство та почати перемови і президент Європейської комісії.

Жозе Мануель Баррозу, президент Європейської комісії:

- Ми у жорстких виразах засуджуємо застосування сили і насильства і закликаємо усі сторони негайно утриматися від цього і негайно вжити дій, щоб зупинити ескалацію кризи.

***
Президент Польщі Броніслав Коморовський зателефонував Вікторові Януковичу і закликав зупинити насильство в країні. Про це повідомила Gazeta Wyborcza.

***
Міністр закордонних справ Великої Британії Девід Лідінгтон вважає, що особлива відповідальність за події в Києві лежить на українській владі.

Девід Лідінгтон, Міністр закордонних справ Великої Британії:

- Керівництво має вжити термінових заходів для усунення фундаментальних причин нинішньої кризи. Президент Янукович повинен продемонструвати через дії його офіційну прихильність до демократичних норм і цінностей.