Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 січня 2014, 21:11 Суспільство
У МВС відповідають на нагальні питання журналістів
У МВС відповідають на нагальні питання журналістів

Уже майже півсотні мітинґувальників затримали за масові заворушення. У райвідділки людей забирали не тільки з місця сутичок - їх ловили чи не по всьому Києву. Втім, у міліції такі дії вважають правильними.

Під час сутичок на Грушевського постраждали майже два десятки журналістів. Ось це відео, коли людина в міліційному шоломі цілиться в камеру, облетіло весь Інтернет. Міліціянти називають цей випадок труднощами медійної професії. 

Сергій Бурлаков, керівник Управління МВС України:

- Зрозуміло, прикро, що люди страждають - це небезпечна професія, ми не один раз зверталися до працівників мас-медія ненехтувати особистою безпекою і обирати достатню відстань до цих активних правопорушників, тому що ми бачимо - використовується дуже багато піротехнічних засобів, і кустарного виробництва, салютні установки, взривпакети. Ми бачимо по матеріалах, якщо людина вказує, від чого вона постраждала, багато хто вказує, що від піротехнічних засобів, ми з'ясовуємо - що це саме було.

Речник МВС виправдовує й застосування зброї правоохоронцями. Мовляв, у данній ситуації була і досі зберігається загроза їхньому здоров'ю та життю.

Сергій Бурлаков, керівник Управління МВС України:

- Зрозуміло, що це підстава для застосування спеціальних засобів міліції, ст 14 це регламентує, тому зрозуміло, що працівники використовують спеціальні засоби - це світлошумові гранати, це пристрої для відстрілу еластичних куль і таке інше, для того, щоб захистити своє життя та здоров'я та здоров'я інших громадян. Там дійсно були водомети, але ще раз повторюю - вони використовувалися, щоб загасити пожежі, які постійно виникали, спалено 6 одиниць техніки, збитки 3 млн складають.

Доречі, список затриманих за масові заворушення протестувальників розширюється. Нині таких уже майже п'ять десятків. 22-ом офіційно оголосили про підозру. Багатьох відвозили в райвідділки не з вулиці Грушевського, а відловлювали чи не по всьому Києву.

Сергій Бурлаков, керівник Управління МВС України:

- Зрозуміло, що працюють працівники міліції, і ми фіксуємо ті дії, які вчиняють там активні правопорушники, зрозуміло, що вони потім затримуються, якщо у людей складається таке враження, що їхні дії протизаконні залишаться непокараними - це враження хибне.

Не відкидають у міліції й того, що серед затриманих є й так звані "спортсмени", які влаштовували бешкет у центрі столиці й били поодиноких протестувальників. Те, що міліціянти розбишак принципово не чіпали, у МВС заперечують. Утім, точних даних не надають.

Сергій Бурлаков, керівник Управління МВС України:

- Подейкують багато чого взагалі. Ми ж не розділяємо людей - чи він спортивної статури, чи неспортивної, чи він прихильник будь-якої партії, чи представник будь-якої професії, для нас критерії чітки - або людина порушує громадський порядок і закон, або мирно мітингує і висловлює свою думку.