Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 січня 2014, 23:29 Суспільство
Чого чекати від нових законів
Чого чекати від нових законів

Зважувати кожне слово і дії - до цього українців змушують зміни до Кримінального кодексу, закону про судоустрій, та ще низки документів, які ухвалили народні депутати напередодні. Адже за наклеп, збирання інформації про правоохоронців тепер загрожує не лише штраф, а й обмеження волі. Відповідати доведеться і за шоломи та пов'язки на обличчях під час мітинґів.

Термін "наклеп" повертається до кримінального кодексу. Після 12 років. Досі за обмову можна було поскаржитися на недоброзичливця до суду й там доводити факт образи. Тепер все простіше.

Ігор Розкладай, юрист Інституту медіаправа:

- Можна не заморочуватись, іти писати заяву про злочин і дальше вже буде розборка зі ЗМЫ власне вже на рівні кримінального провадження. Тобто це вже тиск. І далі можна гратись з тим, от якщо ви знімете матеріал, про мене щось хороше, я відкличу заяву.

Втім, за наклеп можна покарати не лише журналіста, а й будь-кого - за обмову загрожує 850 гривень штрафу або ж до 2 років ув'язнення. Ще одна новація стосується суддів, правоохоронців та їхніх родичі. Відтепер особам, котрі збиратимуть про них конфіденційну інформацію, передбачене покарання від 5-тисячного стягнення до півроку арешту.

Ігор Розкладай, юрист Інституту медіаправа:

- Якщо ми бачимо слідчого МВС, який їздить на машині, яка абсолютно не пропорційна його доходам, очевидно, що суспільний інтерес знати про це є значним. І він завжди буде переважати право особи на приватність. Але за цією статтею виходить: поширити це буде неможливо, тому що за це кримінальна стаття. За збирання конфіденційної інформації про особу.

Покарати можуть навіть за фото особи, взяте з її профілю в соцмережі, коли ви не доведете, що власник сам виклав його. Зробили жорсткішим покарання за звинуваченням в екстремізмі.

Ігор Розкладай, юрист Інституту медіаправа:

- Умовно кажучи, вам на електронну скриньку падає лист з якоюсь агіткою: давайте замочим когось-там, до вас приходять добрі дяді, дивляться вашу пошту, кажуть - у вас є підготовлене до публікації, проти вас порушують кримінальну справу.

Зміни в законодавстві стосуються й водіїв. Тепер усі порушення в автоматичному режимі фіксуватимуть на відео й фото. Протокол складатимуть без підпису порушника, а власника машини повідомлять про факт поштою. Така практика, на думку експертів, позитивно вплине на статистику аварійності. Втім, фахівці говорять і про вади. Наприклад, одна з найцікавіших заборон - рух колонами більше 5-ти автомобілів без дозволу ДАІ. За це відбиратимуть посвідчення. Найпопулярніше в народі питання: як бути з весільними кортежами?

Володимир Фесенко, політолог:

- Жорсткі закони компенсуються їх поганим викоанням або невиконанням. І у нас не всі закони виконувались. Я думаю, що ці закони не будуть використовуватись, зараз це профілактика, таке попередження, погроза.