Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 січня 2014, 16:24 Суспільство
Творча допомога безпритульним у Німеччині
Творча допомога безпритульним у Німеччині

Комікси про безпритульних, які допомагають самим безхатькам підзаробити. У Німеччині запровадили незвичну соціальну програму. Людям буквалньо показали, як воно - мешкати просто неба.

Ось до таких кіосків з пресою щоранку простують десятки німецьких безпритульних. Їм роздають журнали про них самих, і вони розповсюджують комікси у велелюдних місцях столиці. Здебільшого - на вокзалах та біля станцій берлінського метрополітену.

Даніела, безпритульна:

- Ідея - непогана. Це навіть весело. До того ж, я в такий спосіб можу підзаробити.

Продаючи кожен примірник видання за 1,5 євра - 90 євроцентів Даніела залишає собі. Чимало її колег поза камерою зізнається: позаяк і так доводиться мешкати просто неба, така робота дає змогу і зігрітися на морозі, й бодай частково повернутися до соціуму. Тим паче, покупців, які не цураються безхатьків і не гребують нагодою допомогти їм у скруті, щодня більшає.

Френк Генселер, турист:

- Я зацікавився, придбав примірника. Як на мене - проект соціально потрібний.

Традиційно, як і годиться персонажам коміксів - на сторінках видання герой-волоцюга протидіє чудовиськам, рятує люд від небезпек, допомагає бідним. Символічно сили і снаги йому додає чарівний еліксир, пляшка якого супроводжує ілюстрації. Не тяжко здогадатися, що тим таки живильним напоєм безхатько зазвичай вважає пиво. Хай там як - автори ідеї запевняють: журнали аж ніяк не висміюють таких суперменів. Навпаки - доводять, що вони здатні повернутися до нормального життя, варто тільки надихнути їх на успіх і вселити в серця надію на ліпше.

Роберт Краузе, автор ідеї:

- Купуючи ці журнали, люди так чи інакше допомагатимуть безпритульним - і фінансово, і морально. Хтось вважає комікси цинічними, хтось - гумористичними. Полеміка ж посприяє збільшенню прибутків нужденних людей, додасть обізнаності німецькому люду з потребами тих, хто живе за межею бідності.

Згідно зі статистикою, хоч німецька економіка й найпотужніша в Європі - кількість громадян, які не мають де мешкати, стрімко зростає. За останні три роки безхатьків на вулицях мегаполісів побільшало на 15 відсотків. До 2016-го може додатися ще 30.