Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 грудня 2013, 22:09 Суспільство
Що протиставити хамові на дорозі
Що протиставити хамові на дорозі

Дурневі дорогу - правило, якого офіційно в підручнику немає, але про нього говорять. І користується ним більшість вітчизняних водіїв. Хамство на автошляхах залишається. Через недолугість законів або людський чинник?

Кілька днів тому в соціальних мережах з'явилося відео такого собі автомобільного двобою, що відбувся у столиці. Свідок відшукав його героїню, на яку так напирає гість із Житомирщини. Водійка правил не порушувала. Рух на вулиці Підгірній - не однобічний. У жінки перепон на дорозі немає. Кермувальник же Тойоти Прадо на зустрічній.

Сергій Костира, юрист:

- У него справа находится автомобиль, по стороне его следования, человек едет по своей стороне, он, видя преграду перед собой, обязан был остановиться, пропустить ее и поехать дальше.

Людмила додає - змогли б і роз'їхатися. Так зазвичай тут роблять.

Людмила, мешканка м. Києва:

- В любую погоду, в любое время года ситуаций таких никогда не было, потому что люди в основном доброжелательные, даже когда гололед, все пытаются как-то разъехаться, все очень дружелюбные.

Аби не накликати лиха, жінка вирішила поступитися місцем.

Людмила, мешканка м. Києва:

- Это была абсолютно логичная реакция, потому что разговаривать было бессмысленно, объяснять ПДД вообще неуместно в данной ситуации, проще пропустить, чтобы человек уехал, чем слушать эти ругательства.

Психологи кажуть - хамство властиве кожному. Просто соціум привчає не виявляти негативних емоцій. Та на українських дорогах це правило часто не діє.

Тетяна Подольська, психолог:

- Больше машина, моднее машина, я важнее. В машине своей мы в чем-то безлики, ты встречаешься с человеком, ты можешь его, извините, накрыть матом, все - он из твоей жизни дальше ушел.

Утім, вчинок жінки - поступитися місцем - психолог схвалює.

- Отъедете, лучше сами перепсихуете, поплачете, человек может быть действительно неадекватный.

Бо наслідки можуть бути гіркими, і змусять згодом шкодувати обидві сторони.

За кордоном з агресію при кермі суворо. Часта зміна смуг руху, зловживання сигналом, використання дальнього світла фар, нехтування безпечною дистанцією та навіть ворожа міміка й жестикулювання - це все вияви агресії. У Британії й Німеччині за таке покарають, гарантовано, перескладанням іспиту на водійську майстерність, а також чималим штрафом і позбавленням посвідчення. В Японії - виправними роботами. У деяких американських штатах можуть і за ґрати посадовити. В Україні теж є кара знервованим кермувальникам - це стаття "дрібний бешкет". За нею можна було притягти до відповідальності візаві Людмили - кажуть юристи.

Сергій Костира, юрист:

- Он нецензурно выражался, он использовал матерные слова, это админнарушение - мелкое хулиганство, это штраф.

Юрист резюмує - в цій ситуації можна було сміливо викликати ДАІвців. І навіть потрібно було це зробити. Адже впевнений - викоренити хамство допоможе, зокрема, свідомість громадян, стосовно яких скоюють правопорушення.