Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 грудня 2013, 20:54 Суспільство
Закон про захист силовиків - різні погляди
Закон про захист силовиків - різні погляди

Звільнити від відповідальності силовиків, які працювали на акціях протесту - такий законопроект зареєстрував депутат Микола Левченко. Народний обранець вважає, що цей документ поновить справедливість, адже днями набув чинності закон, який захищає мітингувальників. Юристи ж не бачать сенсу в змаганнях обранців і обидві ініціативи називають недолугими.

У вівторок набув чинності закон про усунення негативних наслідків та недопущення переслідування учасників акцій протесту. Спікер Верховної Ради Володимир Рибак назвав цю ухвалу більше політичною, ніж юридичною. А ось у вищому спецсуді зазначили - документ узагалі не можна реалізувати.

- Термін "учасники акцій протесту та масових заходів" не дозволяє визначити, кого саме слід вважати такими. Також незрозуміло, які масові заходи маються на увазі в Законі, оскільки в зазначений у ньому період часу на території України відбувалася велика кількість масових заходів.

Тим часом реґіонал Микола Левченко зареєстрував новий законопроект: Про недопущення негативних наслідків і переслідування правоохоронців і посадових осіб, що так само брали участь у зібраннях.

Микола Левченко, народний депутат:

- Если мы амнистировали участников майдана - одну сторону, то нужно амнистировать и вторую сторону, есть против них обвинения, нет обвинений - они должны быть защищены законом так же, как сейчас закон защитил участников майдана. Закон и справедливость одна для всех.

Юристи ж запевняють: обидва документи мають багато прогалин і реалізувати їх буде складно. Бо ж суперечать кримінальному та адміністративно-правовому полям України.

Сергій Костира, юрист:

- Закон не може звільняти від відповідальності, повинна бути все-таки встановлена вина та склад злочину, чи є адміністративні правопорушення у діях людей, чи немає. З іншої сторони, у нас законопроект такий самий, який стосується працівників правоохоронних органів, однак ця категорія злочинів вважається більш тяжкою тому, що вона ввжаєаться посадовою категорію злочину, фактично скоєнною представниками влади.

А ось рядові українці впевнені: зняти відповідальність з активістів майдану було правильним рішенням. Натомість правоохоронці за свої вчинки мають відповідати й додаткового захисту не потребують.

Роман, мешканець м. Києва:

- Звичайно що непотрібен, треба розібратися з реальною ситуацією, яка була, і винні повинні бути покарані, й те, що було наприклад вночі 30 листопада - це вина правоохоронців.

Михайло, мешканець м.Києва:

- Моя думка, що це посміховисько над справделивістю, законом та правосуддям, тому що не можна в однакові умови ставити жертву та злочинця. Я вважаю, що люди, які були у формі зі знаками офіцерів - злочинці, вони порушили усі писані та неписані закони!