Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 грудня 2013, 23:36 Суспільство
Під МВС журналісти вимагали відставки Захарченка
Під МВС журналісти вимагали відставки Захарченка

Кілька сотень журналістів і активістів вимагали відставки міністра Віталія Захарченка під стінами будівлі МВС. Людей обурило жорстоке побиття журналістки Тетяни Чорновол. Вони кажуть: міліція не здатна впоратися з хвилею насильства проти працівників ЗМІ.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Кілька сотень активістів та журналістів зібралися під Міністерством внутрішніх справ. Люди вимагають відставки Віталія Захарченка. Кажуть - міністр не справляється зі своїми обов'язками.

Під гаслами "Кривавого міністра геть"  та "міліція з народом" протестувальники прийшли на вулицю Богомольця. Принесли з собою портрет очільника відомства, який залили червоною фарбою.

- Кривавого міністра геть, кривавого міністра геть, кривавого міністра геть!

Приводом для пікету працівників ЗМІ стало вчорашнє звіряче побиття відомої журналістки Тетяни Чорновіл.

Наталія Лігачова, шеф-редактор інтернет-видання:

- Это стало уже последней каплей, после насилия над журналистами, которое было, сорок журналистов, которые были побиты в акции на майдане, кто-то говрил, что такое было только в Югославии во время военных действий.

Наталія Соколенко, журналістка:

- Я вважаю, це моя особиста думка, він не може обіймати цю посаду ні з етичних, ні з професійних міркувань.

Журналісти пов'язують напад на колегу з серією репортажів Тетяни Чорновіл про українських високопосадовців. Зокрема, останній її матеріал був про заміський будинок міністра внутрішніх справ. І категорично спростовують версію звичайного дорожнього конфлікту, якої не відкидають правоохоронці. Своєю чергою міліціянти заявляють, що затримали трьох причетних до побиття чоловіків: спочатку Олександра Храмцова й Андрія Насиковського, згодом - Сергія Котенка. За даним міліції, ця людина причетна до власників одного з телевізійних каналів.

Олег Татаров, заступник керівника Головного слідчого управління МВС України:

- Ми володіємо інформацією, що вона керувала одним з підприємств, якому підконтрольний канал ТВІ, у звязку з цим ми запрошуємо для допиту народних депутатів України Княжицького та Жванію.

Тим часом затриманий Олександр Храмцов свою причетність до побиття журналістки заперечує. Каже - Порше, який на нього зареєстрований, ще кілька місяців тому продав за дорученням Сергієві Котенку. Друзі Храмцова на своїх сторінках у соцмережах одразу підтвердили цю інформацію. Більше того, запевнили, що Храмцов має алібі: під час нападу на Тетяну Чорновіл був у ресторані. Другий фігурант у справі, Андрій Насиковський, також заперечує свою провину. Запевняє, що злощасного вечора був удома й спілкувався з другом по Скайпу. Також відомо, що третій - Сергій Котенко - схоже, недавно виставив автомобіль на продаж, про що свідчить сторінка на спеціалізованому сайті. Відтак, висувають і версію про напад на журналістку через те, що вона випадково пошкодила на дорозі дорогу машину. В інтернеті активно обговорюють і викладений запис із відеореєстратора Тетяни Чорновіл: людей дивує, чому на ньому від водійки не чути жодного звуку. Та й відео - неповне: деяких моментів не вистачає. В будь-якому випадку, мотив злочину не знімає з нападників відповідальності.

У міліції вже перекваліфікували провадження про побиття Тетяни Чорновіл з бешкету на завдання тяжких тілесних ушкоджень. Тим часом журналістка й досі в лікарні. Сьогодні вона поспілкувалася зі слідчими. Утім, що їм розповіла і чи впізнала серед затриманих своїх катів - невідомо.

Микола Березовий, чоловік постраждалої журналістки:

- Це сильнійший струс мозку, сильнійший забій, просто розтрощений ніс, мало того, що розтрощений ніс, права надбрівна дуга розтрощена, зміщена в око.