Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

25 грудня 2013, 16:52 Суспільство
Філіпінці відсвяткували Різдво на руїнах
Філіпінці відсвяткували Різдво на руїнах

Погода зіпсувала Різдво цьогоріч філіпінцям. Мешканці багатьох міст і досі без даху над головою. Та попри негаразди - у країні панує різдвяний дух.

На Филипинах, які два місяці тому зазнали масштабних руйнувань від тайфуну Хаян, мешкають переважно католики. Тож тамтешній люд доклав чимало зусиль, аби Різдво, попри лихо, було святом. Городяни Таклобана, що його буревій зрівняв із землею, живуть просто неба посеред куп уламків. Утім влада надіслала подарунки дітям, а християни-волонтери намагаються підбадьорити всіх - і дорослих, і малих - за традицією співають колядок.

Волонтерка:

- Під час стихії вони пережили величезний страх. І ми хочемо, щоб до них повернулося нормальне бачення життя. Намагаємося допомогти їм впоратися з емоціями. І пропонуємо творчі вправи.

Двадцятирічний мешканець міста самотужки змайстрував Різдвяного ліхтаря заввишки шість метрів і встановив його там, де найбільше розгулявся Хаян. Такі світильники - це місцева різдвяна традиція. Тим більше, що їх нині бракує на вулицях Таклобана.

Ронієр Магдо:

- Я поставив його саме там, де Хаян завдав найбільшої шкоди. Він має нагадаувати людям, що ми встояли. Так сподіваюся підняти загальний дух і настрій нашого народу. Адже ми - сильніші за тайфун!

4 мільйони филипинців і досі залишаються безхатченками. Відбудова на спустошених територіях триває повільно - бракує коштів, техніки, а окрім того, на островах розпочався сезон дощів. Більшість мешканців животіє завдяки гуманітарній допомозі.