Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 грудня 2013, 19:06 Суспільство
Дивовижні передріздвяні традиції
Дивовижні передріздвяні традиції

Сьогодні католики та протестанти всього світу відзначають Святвечір. Готуватися до нього починають за чотири тижні. Цей період називають Адвентою, він містить дні каяття, сповіді та причастя.

У Мексиці одним з головних атрибутів свята є піньята. Її виробляють з кулястої основи й тонкого обгорткового паперу або пап'є-маше. Символізує іграшка диявола й має сім променів - сім смертних гріхів. Прикрасу слід добряче розбити палицею, й так відмовитися від вад. Ця забавка в Мексиці - найрізноманітніших кольорів і розмірів. Для місцевих майстрів її виготовлення - справжнє мистецтво.

Герардо Ернандес, народний майстер:

- З кожним роком виробництво стає масштабнішим. Люди вкладають у різноманітність, вони завжди шукають чогось нового. Яскраві ж кольори привертають увагу. Бліді піньяти нікому не цікаві. Вони асоціюються з сумом.

Палиця, якою трощать променисте опудало, символізує чесноту. Коли іграшка розбита, звідти сиплються фрукти й горішки на знак божого благословення за вибір правильного шляху.

А в Чилі справжній святковий обід до Різдва влаштували для тварин. Мешканцям зоопарку в місті Буїні Санта підготував їхні улюблені харчі й поклав у різдвяне паковання.

Інасіо Ідальсоага, директор зоопарку:

- Для тварин - то гра. Спочатку потрібно розірвати пакет, потім подивитися, що всередині. Годованцям дуже цікаво. І, звісно, відвідувачам. Забава створює справжній різдвяний настрій.

Ветеринари зазначають: для їхніх підопічних це не просто можливість добре поїсти. У неволі такі розваги допомагають тваринам зберігати пізнавальні інстинкти й залишатися активними.  

Пабла Мансано, відвідувачка:

- Чудово, що мешканцям зоопарку приносять дарунки і дбають про них, як про маленьких дітей.

А у бразилійському місті Санту-Андре місцевий Миколай продовж місяця задарма возить люд різдвяним автобусом. Цій традиції вже одинадцять років, а започаткувала її місцева шинна компанія. І сам водій, і пасажири одностайно стверджують: у диво-транспорті панує справжній святковий настрій і там можна наснажитися позитивною енергією на цілий рік.