Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 грудня 2013, 12:49 Суспільство
Бразильську молодь залучають до футболу
Бразильську молодь залучають до футболу

Приготування до Чемпіонату світу з футболу у Бразилії тривають. Команди-учасниці тренуються, арени добудовуються. Урядники міст, що прийматимуть мундіаль, обіцяють дбати про безпеку гостей. Водночас ФІФА планує поліпшувати фізиче й моральне здоров'я бразилійської молоді.

Місто Сальвадор. У ньому запровадили програму фізичного й морального оздоровлення молоді. Чимало тутешніх мешканців - безробітні, рівень злочинності зашкалює. Тож юному поколінню й спробували пояснити - ліпше не красти, а ганяти м'яча на полі. Автори ініціативи певні: командний дух, згуртованість, спорт - дієві засоби зцілення психіки хлопців і дівчат з проблемних родин. Тим паче незадовго до мундіялю, коли ледь не вся громадськість Бразилії, затамувавши дух, чекає на початок чемпіонату.

Ренато Паєс де Андраде, керівник проекту:

- Чимало цих підлітків вже спробували наркотики, багато - в зоні ризику. Ми мусимо вберегти молоде покоління від тяжких помилок. Тому популяризуватимемо такі програми й надалі, в інших реґіонах. А про дієвість методу свідчать відгуки тих, кому до вподоби гра.

Спонсорує проект, окрім волонтерів, ще й ФІФА. Під час тренувань хлопцям і дівчатам пропонують не просто футбол. Інколи підлітки тримаються за руки, коли біжать за м'ячем. Нерідко - гру міксують зі спілкуванням, засіданнями круглих столів, порадами наставників. Всі ці методи мають навчити молодь комунікації, взаємодопомозі, координації рухів. А ще - виховувати. Адже серед учасників програми багато юних бразилійців, які росли в неповноцінних родинах, дитбудинках, у нетрях і були жертвами насильства. Забиваючи голи та вивчаючи правила гри, діти непомітно самі для себе змінюються - запевняють учасники експерименту. 

- Я почала ліпше вчитися  у школі, стала менш агресивною, слухаюся батьків. Це - на користь.

- Я зміцнів і фізично, й морально. Раніше мало рухався, байдикував і марнував своє життя. Нині впевнився - футбол, спорт, активне дозвілля  - ось те, в чому хочу вправлятися. Життя змінилося.

Грають команди аматорів, здебільшого, не заради перемоги. На полі немає ані рефері, ані часових обмежень поєдинків. Хоча спортивний інтерес таки переважає. До того ж, найвправнішим гравцям ініціатори програми обіцяють продемонструвати справжній футбол - заохочують квитками на прийдешній мундіяль. Тож, попереду - рік посилених тренувань і популяризації такого виду дозвілля в інших містах Бразилії.