Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 грудня 2013, 02:14 Суспільство
На Рівненщині поховали рештки вояків Першої світової війни
На Рівненщині поховали рештки вояків Першої світової війни

Рештки одинадцятьох солдатів Російської Царської Армії, що загинули під час Першої світової війни, перепоховали на Рівненщині. Кістяки знайшли в Демидівському районі. При них виявили фрагменти одягу, посуду, набої та натільні хрестики.

Вони загинули 3 липня 1916 року. Тоді на території Демидівського району точилися бої, які увійшли в історію як Брусилівський прорив. Російська армія наступала на австрійську п'ять разів, та всі атаки були марними. Форсування річки Стир закінчилося тисячними втратами.

Василь Рачинський, сільський голова:

- По статистиці якщо сказати, в один день гинуло до 700 чоловік. А якщо в загальному бій тривав 5 днів, то це в межах 2100 загинуло тільки одних солдат. Плюс до цього 80 офіцерів.

На рештки натрапив пошуковець та журналіст Руслан Ярмолюк. Жертв Першої світової війни, каже, знайшов уперше. Щоправда, ідентифікувати їх вже неможливо. 

Руслан Ярмолюк, пошуковець:

- Вони пролежали сто років в землі. Там, де впали, там, де їх застала смерть, там вони і залишились лежати. По них ходили люди, і ніхто навіть не знав і не здогадувався, що в них під ногами лежать останки солдатів.

На відспівування одинадцятьох загиблих зібралося чимало селян.

Отець Василь:

- Ті люди загинули під час бою. Вони не були ні відспівані, ні похоронені по християнському звичаї. Але пройшло майже сто років, і виповнилося, віднайшлися їхні тіла, і все по чину християнському зроблено.

Земля приховує ще чимало людських трагедій, впевнені пошуковці. Тож обіцяють повернутися в місцеві ліси. Пошуковці зумисне просять журналістів не розголошувати назви села, де щойно відбулось перепоховання. Вони побоюються, що як тільки ця інформація стане надбанням чорних археологів, перепоховати рештки інших солдатів, які теж загинули у Першій світовій війні, буде неможливо.