Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 грудня 2013, 22:07 Суспільство
Два Майдани - мирне протистояння
Два Майдани - мирне протистояння

Два мітинґи в центрі столиці. В суботу на Євромайдані та Європейській площі зібралися десятки тисяч людей. Опоненти слухали виступи артистів і політиків, кликали одні одних у гості, але пробратися крізь тисячний кордон міліціянтів до іншого табору було годі.

На Євромайдані суботнього ранку на барикадах посилили охорону. Захід, кажуть, вимушений, щоб пильнувати непроханих гостей. Й кількох таких упіймали.

Богдан, мітинґувальник:

- Ходять тоже наші з самооборони, побачили п'яного - вивели, і одного зловив, мав посвідчення таке "охорона", у нас нового зразка зараз, а він ще зі старим.

Майдани, як і заявляли організатори, розташовувалися зовсім поряд. Між ними - буферна зона. Вартували її справжні козаки. Тут і міліція - транспорт та бійці кількома рядами. Мітинґарям перейти з одного майдану на інший - зась. Для журналістів, щоправда, зробили вийняток.

Утім, євромайданівці, аби подивитися на провладний мітинґ, навіть життям ризикували - карабкалися на біл-борди. Й прагнули до діалогу з опонентами.

- Схід і захід разом, давайте, не бійтесь!

З іншого мітинґу відповідати не поспішали. 

- У нас різні з ними погляди, об'єднуватись надо, но смотря в якому плані, ну в Європу - шо в Європу...

Опівдні на Європейській площі вже було чимало люду. Й народ прибував, цілими шеренгами. Атмосфера ставала святковішою. Гості столиці залюбки спілкувалися з пресою.

- Приехали? Из Запорожской области, из села Триндихатки, Депозевочком районе. Приехали, так нам сказали, по 300 рублив дают, мы решили приехать.

- Дали?

- Та я гоню, малая.

Дами, щоправда, більше розмірковували про мету заходу.

- Пришла поддержать своего президента, законноизбраного президента. Какую шикарную дорогу сделали на окружной! Он старается.

Утім, мітинґ на Європейський площі почав швидко танути. Люди розходяться ще завидна.

- Додому, вже додому, на автобусах, так мамо, не кажи.

Ввечері залишилися самі хлопці. Ті від камери й взагалі тікали.

- Доброго дня.

- Та ну давай, ето туда розходяться. Ми чекамо провокаций, від кого? Від помаранчевих.

Проте, запевнили - далі Європейської площі не підуть. Підсумовують день і медики. Кажуть - роботи вистачало.

Ігор, медик-волонтер:

- В основном обращения были связаны с эпилептическими припадками и сердцем. Попадаются либо пьяные, либо наркотические. Мы диагнозы не ставим, но люди теряли ориентацию или сознание.

Також двом чоловікам стало зле в автобусі, який вирушав після мітинґу в Одесу. Їх ушпиталили з діагнозом "наркотичне сп'яніння". Принаймні, так стверджують свідки.