Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 грудня 2013, 13:34 Суспільство
Вручено Нобелевську премію миру
Вручено Нобелевську премію миру

Володимира Путіна випередили борці з хімічною зброєю. Саме їм Нобелівський комітет віддав цьогорічну премію миру. Напередодні в Осло відбулася офіційна церемонія вручення. Президент Росії також був номінантом за свою місію в сирійському конфлікті.

За всю понад сторічну історію премії миру її отримали тільки 10 організацій. Нині відзначили борців структури із заборони хімічної зброї - за участь у врегулюванні сирійського конфлікту, зокрема, за знищення отруйних запасів у країні. Нагадаю, під час конфлікту в Арабській Республіці було застосовано зарин та інші речовини проти цивільних, зокрема й дітей, у досить великих масштабах. Жертвами атаки стало понад тисячу людей. Премію з рук голови норвезького Нобелівського комітету Торбйорна Ягланда отримав керівник організації.

Ахмет Узюмджу, гендиректор ОЗХЗ:

- Ця нагорода - велика несподіванка для мене і моїх колег і велика радість. Вона - визнання наших спільних зусиль на добро всьому людству.  Жодна зброя не має сіяти жорстокість і смертність. А хімічна залишила чи не найжорстокішу спадщину. Досить подивитися на знімки жертв, щоб відчути їхню агонію.

Структуру було створено 1997-го для контролю за виконанням рішень Конвенції із заборони хімічної зброї. Натепер до договору приєдналися 190 країн. Нещодавно організація оголосила графік зі знищення отруйних запасів у Сирії. За планом цей арсенал вивезуть з території країни не пізніше 5 лютого 2014 року і за чотири місяці мають ліквідувати. Хоча досі не вирішили головного питання - куди саме доправляти небезпечний вантаж. Відомо, що Норвегія вже відмовилася пускати на свою територію хімічну зброю. Але готова допомогти її транспортувати. Місія й справді непроста.

Ахмет Узюмджю, гендиректор Організації із заборони хімічної зброї:

- Ніколи ще в історії нашої організації не доводилося знищувати таких великих запасів хімречовин в умовах громадянської війни і в дуже стислі терміни. Це справжня перевірка наших можливостей і ресурсів. Та прогрес, якого ми досягли, зміцнив нашу впевненість в успіху.

Після вручення Нобелівської премії миру багато політиків висловили незадоволення тим, що нагорода не дісталася Володимирові Путіну. Адже, на їхню думку, він брав активну участь у залагодженні сирійського конфлікту. А британський біограф російського президента і член парламенту Великої Британії лорд Пітер Траскотт вже готовий висунути Путіна лауреатом премії миру в наступному році. Серед тих, кому раніше присуджувалася цю нагороду - Мартин Лютер Кінґ, Андрій Сахаров, Лех Валенса, 14-й Далай-лама, правозахисна організація Amnesty International, Міжнародний комітет Червоного Хреста, мати Тереза і президент США Барак Обама.