Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 листопада 2013, 00:29 Суспільство
Протистояння киян та забудовників
Протистояння киян та забудовників

Війна за землю. В Києві тільки за останній місяць сталося з десяток сутичок між містянами й забудовниками. Люди борються за недоторканність ділянок, компанії - за можливість зводити там багатоповерхівки. В такому конфлікті кілька днів тому навіть загинув пенсіонер.

Ціною власного життя проти спорудження багатоповерхівки. Це кадри нещодавньої боротьби мешканців Святошинського району проти забудовників. Кілька десятків дужих молодиків незаконно встановлюють паркан. Люди його валять. Під час конфлікту в шістдесятирічного чоловіка не витримує серце.

Наталя, племінниця загиблого:

- Мне очень жаль, что такие варварские захваты земли приводят к таким последствиям. За которые, к сожалению, никто никогда не ответит. Как и не ответят на вопрос, где простым людям искать справедливость.

А це столичні Позняки. Сутичка знову через зведення багатоповерхівки. Звична картина. Мешканці обурені, забудовники виправдовуються.

Володимир Володченко, директор будівельної компанії-генпідрядника:

- Ми робимо все, що згідно будівельних норм - загорожуємо територію, потім приступаємо до геології, провірим грунти які, в цей же час готується проект.

Такий самий бетонний мур почали ставити й в історичному парку Кинь-Грусть, поряд з чотирьохсотрічними деревами, просто під табличкою "Природо-заповідний Фонд України". Тут постане приватний будинок. Проте дозвільних документів ніхто не показує.

Віктор Король, києвознавець:

- Здесь в свое время была Екатерина Вторая, Потемкин в 1788 году по дороге в Крым. Отсюда и название местности Кинь-Грусть. Второе название - дача Шульженка, был такой издатель.

Усе це скоєно лише за останній осінній місяць. Активісти ж, що борються проти знищення зеленої зони Києва, твердять - за десять років столична влада зробила більше тридцяти тисяч незаконних землевідведень. І таких скандалів не меншатиме.

Віталій Черняховський, координатор громадської організації:

- Виноват Киевский городской совет, который беспрерывно раздает территорию под застройки и ни с кем не согласовывает. В 2011 году площадь застроек превысила площадь зеленых насаждений, тенденция крайне негативная, застраивается каждый клочок.

Правозахисники ж кажуть: активно боротися проти гігантських фірм - нелегко, проте треба. Адже це чи не єдиний спосіб захистити місто від хаотичної й варварської забудови.

Марина Соловйова, юрист:

- Тиха громадянська війна, і в полон беруться наші землі, землі прибудинкової території, землі зеленої зони, зони історико-культурного значення. Знищується наш Київ! Ким? Тими людьми, які не хочуть жити у цій країні, вони лише мають заробити на цій країні гроші.