Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 листопада 2013, 22:07 Суспільство
Виконавча служба вилучає автівки боржників
Виконавча служба вилучає автівки боржників

Заборгував - мусиш віддати своє авто. ДАІвці виловлюють водіїв, що винні гроші й котрих розшукують державні виконавці. Як працює на вітчизняних шляхах спеціальна система Рубіж.

- Віталік, зупини: фура якась іде.

Гучна сирена лунає на цьому посту вже більше року. Вона сповіщає - за мить наблизиться машина, яку шукають.

Володимир Деревинський, командир роти ДПС УДАІ в Київській області:

- Відеосистема Рубіж предназначена для виявлення транспортних засобів, які, по-перше, перебувають в угоні, та розшукуються державною виконавчою службою України.

Електронне око пристрою пильнує 24 години на добу. Ошукати техніку неможливо - вона може розпізнати номери навіть уночі і у великі хуртовини.

Володимир Деревинський, командир роти ДПС УДАІ в Київській області:

- Коли відбувається спрацювання даної системи, транспортний засіб зупиняється, ставиться на штрафмайданчик і повідомляється в державну виконавчу службу. Водії реагують по-різному. Багато водіїв даже не здогадуються, що в них є борги. Є люди, які вже довго чекали, що їх зупинять. Йдуть в виконавчу службу, вирішують свої питання та забирають свій автомобіль.

- Так а че, здесь даже не написано ничего, что в розыске или арест? Ориентировка написана. Что то действие не выполнено и ориентировка.

Урядники зазначають - унаслідок застосування пристрою повернення боргів до державної скарбниці зросли в рази.

Олексій Соломко, керівник департаменту державної виконавчої служби України:

- До введення системи Рубіж затримували за постановами державних виконавців одиниці транспортних засобів, це складало там 0,00 відсотка. Зараз у нас затримується, вірніше, виконується фактично ну відсотків 70 постанов держвиконавців про розшук транспортних засобів.

Конфісковане авто продають на аукціоні, вторгованими грішми погашають борги. Міліціянти кажуть - у групі ризику й водії, які їздять машинами, придбаними за дорученнями. Адже часто винуватцями виявляються колишні власники транспортних засобів. Крім того, потрапити до чорного списку можна за ухиляння від сплати комунальних послуг, аліментів або штрафів ДАІ.

Олексій Соломко, керівник департаменту державної виконавчої служби України:

- Якщо особа комусь заборгувала, то треба одразу вирішувати цю ситуацію, не чекати, поки буде суд розглядати справу, поки винесе рішення, поки дійде справа до державного виконавця, бо далі повернути назад буде дуже важко.

Тож вчасно погашайте свої борги. І тоді на постах ДАІ у вас не буде неприємностей.