Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

2 листопада 2013, 11:54 Суспільство
Столична влада планує тотальний відеонагляд
Столична влада планує тотальний відеонагляд

Відеокамеру в кожний закуток. У планах столичної влади - створити багатотисячну мережу "електронних очей". Чиновники переконують: після запровадження новітньої системи нагляду вулична злочинність скоротиться в рази.

Російським правоохоронцям гарячим слідом вдалося затримати вбивцю 25-річного москвича Єгора Щербакова. Нападника, чий злочин здійняв багато галасу в Росії, знайшли завдяки записам з камер відеоспостереження. І це далеко не поодинокий випадок, коли "електронні очі" стають у пригоді правоохоронцям. Перейняти сусідський і світовий досвід хочуть у Києві.

Олександр Попов, голова київської міськдержадміністрації:

- Безумовно ми повинні орієнтуватись на такі практики, які сьогодні є і позитивно себе зарекомендували в інших містах, і до цього прагнути.

Валерій Коряк, керівник ГУ міліції м. Києва:

- В місті Красноярськ на сьогоднішній день вже працює 100 відеокамер, які дозволяють і правоохоронним структурам, і комунальним службам, і швидкій допомозі виконувати свої обов'язки на дуже високому рівні, тобто і попередження, і профілактика, і розкриття злочинів, які скоюються. Це такий сучасний і дуже перспективний напрямок, над яким ми зараз працюємо.

У Москві таких відеокамер до 100 тисяч, у Києві - лише 78, тож про реальну допомогу міліції поки казати зарано. Мешканці столиці ідею впровадження розгалуженої системи спостереження лише підтримують.

- Багато є людей похилого віку, на яких нападають різні грабіжники. Їх граблять, завдають травм, і я думаю, що вони потрібні.

- Потрібні, тому що багато граблять, обкрадають людей, обкрадають квартири, тому що ми бачимо, який зараз світ. Думаю, що потрібно.

- Плюс, конечно, большой - контроль за людьми будет. Мне, как пенсионеру, нравится плюс вот такой. Я только за.

А психологи ще й переконують: об'єктиви на вулицях дисциплінують.

Юрій Ірхін, психолог-кримінолог:

- Камеры видеонаблюдения в общественных местах должны быть, которые во-первых - избежать каких-то неправомерных действий, ну и во-вторых - следить за порядком как минимум. Там, где висит камера, преступление практически не совершается, разве что только что-то экстраординарное, запланированное.

Та й експерти зазначають: останніми роками встановлення систем відеоспостереження дедалі популярніше не лише серед власників крамниць і кав'ярень, а й з-поміж звичайних людей.

Федір Востров, майстер з налагодження камер відеоспостереження:   

- Когда вор видит, что в на территории коттеджного городка ведется видеонаблюдение, то он уже задумается, стоит ли туда лезть или нет. В подъезды, да. Вместо домофонов берут ставят камеры и с компьютера могут смотреть, кто приходит, кто уходит.

Чи допоможуть "електронні очі" подолати вуличну злочинність - покаже час. Та вже нині безпечне сучасне місто без камер на кожному розі годі уявити.