Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 жовтня 2013, 18:34 Суспільство
В Індії працюють цілі фабрики сурогатного материнства
В Індії працюють цілі фабрики сурогатного материнства

У світі зростає попит на послуги сурогатних матерів. У такий спосіб батьками стали чимало зірок шоу-бізнесу. Не втрачають цього шансу і прості європейці. Вони прямують до країни-лідерки з чужого виношування - в Індію. А там вже міркують, як захиститися від махінацій у популярній галузі. Зокрема, геїв не обслуговують.

- Така моя робота. Я сама погодилася на це, й тішуся, що люди тепер матимуть сина.

26-річна жінка, яка воліє не називати свого імені, одна з сотень індійок, котрі легально працюють сурогатними матерями. По народженні дітей кожна отримує до 8 тисяч доларів. Це в 200 разів перевищує місячну платню пересічного тутешнього громадянина. Суми вистачає, щоб звести будинок, придбати авто або віддати власних малих вчитися до приватної школи. Гроші - основний чинник для неньок-донорок. Щоправда, вагітніти кожній із них за життя дозволяють не більше 5-ти разів.

Раяна Кумарі, громадська активістка, директор центру соціальних досліджень:

- На таке "використання тіла" зважуються, переважно, незаможні жінки. Інколи майбутні породіллі не знають законодавства, підписують контракти, і неграмотних ошукують. Тому влада прагне врегулювати норми, щоб захистити права цих мам.

Чимало держав, головно, європейських: Франція, Німеччина, Австрія, Швеція та кілька американських штатів - забороняють народжувати малюків у такий спосіб. І батьки саме з тих місць, де на екстракорпоральне запліднення - табу, їдуть в Індію. Там уперше виносила дитину сурогатна мати ще 2002-го року. Тепер клінік з цими послугами у країні щонайменше три тисячі. Ціни, зі слів чужоземців, вп'ятеро менші, ніж в Європі. Тому й попит шалений.

Кристин, громадянка Канади:

- Для когось це бізнес, а для таких жінок, як я, чи не єдиний шанс!

Думки експертів в усьому світі з приводу "шансу", коли жінка виношує чужу дитину й потім не має прав на малюка, різняться. Хтось вважає, що носійок експлуатують. Бездітні ж європейські пари, яким не поталанило мати власних дітей, бояться й гадати, що буде, коли раптом в Індії заборонять процедуру.

Рекха Пател, громадянка Великої Британії:

- Є чимало перешкод, що їх ми мусили подолати. Зрештою приїхали сюди і стали батьками. Законодавчі зміни, з одного боку, можливо, полегшать життя тутешнім жінкам. З іншого - перекриють кисень таким родинам, як наша.

Наяну Патель позаочі називають піонеркою комерційного сурогатного материнства в Індії. Клініка, яку очолює жінка, одна з найбільших в регіоні. За останні 5 років тут народилися з півтисячі крихіток, котрі мешкають нині у 30-ти різних країнах світу. І закиди щодо антигуманності процедур власниця закладу відкидає. Не боїться й занепаду галузі. Каже, жодні законодавчі санкції не здатні здолати жагу батьків-чужоземців до формування сімей - нехай навіть для когось у незвичний спосіб.

Наяна Патель, очільниця репродуктивної клініки:

- Ми не робимо нічого аморального. Жінка допомагає іншій жінці стати матір'ю. А ще - власній родині жити ліпше. Такі реалії сучасної Індії і світу.

Лікарі кажуть:  їхні пацієнтки, до того ж, не просто виношують немовлят. Вони мешкають у комфортних шпиталях. Чимало за час вагітності навчається плести, вишивати тощо. Якщо народжують двійню - отримують додаткову платню.