Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 жовтня 2013, 23:26 Суспільство
Чи підготували столицю до снігопадів
Чи підготували столицю до снігопадів

Київ не готовий до зими. Такого висновку дійшла спеціальна комісія, що перевіряла наявність у столиці снігозбиральної техніки й очисних матеріалів.

Киянин Микола - один із героїв аматорського відео про весняні хуртовини у столиці. Каже, як рятував із замету громадський транспорт, часто згадував комунальників. Незлим тихим.

Микола, киянин:

- Вони вообще не працювали. На Борщагівці до Корольова проспекта не било их машин вообще. Маршруткою їхав 10 годин. З Шулявки на Борщаговку.

Сергій, киянин:

- А я ночевал на Московском проспекте в машине своей. С работы ехал, с Лавры, и тысячи автомобилей таких же, как и я. Ночевали все дружно.

- А комунальників бачили? 

- Отсутствовали напрочь.

За статистикою, тільки за перші години негоди у сніговому полоні тоді опинилися кілька десят тисяч людей. Визволяти ж бранців узялися лише за добу. Така відверта безпорадність влади киян приголомшила.

Едуард Багіров, киянин:

- Указал в исковом заявлении, что виновным является конкретно глава райадминистрации. Потому что ему подчиняются все службы, в том числе коммунальные, по уборке снега, а вывели в первый день снегопада аж 6 единиц техники на весь район. Да он обязан был выходить с лопатой в руке и чистить улицы со своими замами, дармоедами, которые сидят и ничего не делают.

Проте покарати чиновників навіть для бувалого юриста - справа непроста. Дістали по догані - і шоу триває. На порозі ж бо нова зима.

Сергій Рюмшин, керівник ГУ з надзвичайних ситуацій КМДА:

- Київ здатний справитися з снігопадом, який випаде даже до 40 см в межах 12 годин - за дві доби. Такі розрахунки сьогодні є, і цю роботу ми можемо виконати.

Іван Шпильовий, перший заступник керівника ГУ транспорту та зв'язку КМДА:

- Майже 300 одиниць техніки уже готово. Єсть у нас і сіль. Ми конкурс провели і розпочали роботу щодо її завезення. На зіму цифра - 52 тисячі тон.

Володимир Рожнятовський, заступник керівника комунальної корпорації Київавтодор:

- Щодо піску, не заготувався він за  добу. Не заготувався він за місяць. У нас уже заготовлено аж 16 тисяч тон піску.

Та не все так рожево, як рапортують. Остання перевірка готовності Києва до зими великим оптимізмом не надихає. Частина обіцяної снігозбиральної техніки вже віджила свій вік, а запаси піску та солі невеликі.

Олександр Буряк, керівник відділу ДАІ м. Києва:

- На даний час технологічного транспорту в Київавтодорі 273 одиниці. Має місце вже застарілі, потребують ремонту або заміни. Це є факт. На 100 відсотків на даний час це підприємтсво ще не готово до погіршення погодних умов.

Чиновники обіцяють виправитися. Та як показує досвід, сподіватися киянам варто на самих себе. А ще - не втрачати оптимізму. За будь-якої погоди.