Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 жовтня 2013, 12:19 Суспільство
Повені та наркокартелі руйнують Акапулько
Повені та наркокартелі руйнують Акапулько

Відомий у світі мексиканський курорт Акапулько помалу перетворився на пекло. Блискуче місто втратило свій чарівний лиск не лише через руйнівні стихії, а й наркокартелі.

Мексиканський курорт Акапулько, відомий у всьому світі завдяки голівудським стрічкам як місце відпочинку багатих і знаменитих - на межі банкрутства. Тепер це найкривавіше місто Північної Америки - наркокишло, де щотижня гинуть десятки людей у жорстоких війнах між кримінальними угрупованнями. Обраний у грудні президент Мексики Пенья Нето обіцяв побороти злочинність, але поки уряд і поліція безсилі. Лише торік в Акапулько загинули тисяча сімдесят людей, зокрема багато жінок і дітей. Чужоземних туристок неодноразово гвалтували і грабували біля готелів. Банди наркоторгівців викрадають людей і вимагають викупи. Якщо не отримують, жертву холоднокровно мордують - стверджує Хав'єр Морлі, дочку якого вбили 2010-го року.

Хав'єр Морлі, голова спілки мирних громадян:

- Випадки насильства часті в туристичних районах і центрі міста. Акапулько тепер дуже схоже на Чикаго 30-х років у гангстерських фільмах. Тут постійно бачимо криваві сцени. Життя зупинилося, люди такі залякані, що не хочуть нічого розповідати публічно.

До кримінальних війн додалися нищівні стихійні лиха. У вересні курорт затопила масштабна повінь, яку спричинили два тропічні шторми.  65 людей тоді загинули, в зоні лиха опинилися понад 60 тисяч туристів. Цілий тиждень голодні й виснажені чужоземці не могли покинути країни. Не працювали аеропорти, банкомати, бо в Акапулько не було електрики. У затопленому місті панували хаос і масове мародерство. Місцеві мешканці грабували крамниці й супермаркети. А після евакуації туристів багато готелів стали тимчасовими житлами для мексиканців, які все втратили внаслідок повені.

Віктор Гарсія, тесля:

- Плита, холодильник, мікрохвильова піч, кухня, спальні матраци, книжкові полиці, телевізор - все пропало. Все, що нажив за свої 44 роки.

Артуро Санчес, біолог:

- У мене немає іншої домівки. Я втратив свій єдиний будинок. Спочатку вони мають знайти ділянку землі, звести житловий комплекс і заселити мене. Але що я робитиму ці два-три роки?

Загальних збитків на 1,5 млрда доларів - це 9% валового внутрішнього продукту держави. І досі більшість доріг тут закрита, а готелі заповнені туристами менше ніж на 20%. Для міста, дві третини бюджету якого дає туризм - це катастрофа. Тож національні газети рясніють пропозиціями готельєрів -  дві путівки на відпочинок в Акапулько за ціною однієї. Проте охочих до екстрим-відпочинку небагато.

Луїс Волтон, мер міста Акапулько:

- Федеральний уряд повинен допомогти відродити місто. 40% будинків вже відремонтовані. Муніципалітет зіткнувся з великими економічними проблемами, але ми їх здолали. Багато готелів у чудовому стані, і готові приймати туристів-співгромадян та чужоземців.

Тож попри жахливі повінь і злочинність, мексиканці не втрачають оптимізму і сподіваються відродити світову репутацію курорту Акапулько.