Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

17 жовтня 2013, 14:38 Суспільство
Як захиститися від падіння в люки
Як захиститися від падіння в люки

Прірва до пекла. Саме так українці дедалі частіше називають каналізаційні люки. Трагічні випадки стаються в різних регіонах країни. Тільки за останні півроку в таких отворах загинуло двоє дітей, кількох вдалося врятувати. Хто винен у смерті невинних людей: комунальники або ж самі перехожі?

Історія, що сталася нещодавно у Львові, шокувала всю країну. Дворічний Дмитрик разом з бабусею та сестрою гуляв галявиною. Аж раптом наступив на каналізаційного люка і впав з шестиметрової висоти в шалений потік.

- Те, що обойми не було, то не було! Була накривка, але не було обойми, що фіксувала.

Знайшли тіло хлопчика за дві доби. У смерті малюка тепер винуватять керівника підрозділу Львівводоканалу. Чиновник нині під домашнім арештом.

У Дніпропетровську й досі на лаві підсудних четверо комунальників, через яких загинула дворічна дитина. У квітні цьогоріч Олексій разом з батьком гуляв у сквері і провалився під землю.

- И люка не видно, там четырехметровая глубина, не маленького смоет! Я сразу же за ним, но словить не успел.

Під час розслідування з'ясували: колодязь був відкритий останні півроку. Хлопчик загинув через службове недбальство.

А це вже Луганськ. Кілька місяців тому з каналізаційної ями перехожі витягли маленьку дівчинку, яка потрапила туди перед очима в мами. Дитину неабияк покалічило, і лише дивом її вдалося врятувати.

- Сотрясение головного мозга, ушибы мягких тканей, ссадины.

Небезпечних відкритих отворів багато й у столиці. Тут лише на балансі Київводоканалу майже 200 000 каналізаційних люків. За останній рік три сотні з них поцупили. Журналісти Свідка знайшли проблемні колодязі в середмісті столиці за десять хвилин.

Павло Прядко, кореспондент:

- Залізної накривки, вартість якої близько трьох тисяч гривень, на цьому отворі немає, проте альтернативою їй слугує звичайна дерев'яна палета.

Правоохоронці кажуть - за таку крадіжку передбачена кримінальна відповідальність, та часто знайти винних неможливо.

Ольга Білик, керівник відділу ГУ міліції м. Києва:

- Складність полягає в тому, що звертаються, коли пройде деякий час, а точно вказати час не можуть, та й складно знайти свідків цієї події.

А ось у столичному водоканалі впевнені: якщо відкритий отвір забере людське життя, то винуватити в цьому треба не тільки комунальників.

Вікторія Яковлева, радник голови правління Київводоканалу:

- Я считаю. что виноватых трое! Первый - это человек, который украл, второй- это тот, кто принял, купил. Ну и третье, конечно, виновата та коммунальная служба, которая недосмотрела, которая недопроверила.

З крадіжками люків активно борються в Чернівцях.

Володимир Андрущак, директор КП Чернівціводоканал:

- Ми всю центральну частину міста переобладнуємо новими люками - антивандальними. З тих 173 люки, котрі встановлені, жодного не розбили, не вкрали. Він не вийшов з ладу.

Напис на люках "Власність громади міста" - не забаганка. Комунальники запевняють: вкрасти таку накривку собі на дачу вже не зможуть.

Тарас Бабух, заступник директора КП Чернівціводоканал:

- І у людей немає морального сумніву взяти до себе на дачу, або на вигрібну яму встановити. Ну і крім того, вони встановлені - шарнір та замок. Їх практично не можливо демонтувати.

Якщо ці люки - чеський досвід, то тут вже вітчизняний - Хмельницький. Позаяк усередині їх заливають бетоном - металу у виробі майже немає, отже й красти невигідно. Та поки новинки використовують мало, фахівці радять: пильнуйте - й коли побачите відкритий отвір, одразу звертайтеся до комунальників. Бо байдужість одних і недбальство інших і далі забиратимуть людські життя.