Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

8 жовтня 2013, 00:01 Суспільство
Змагання спецпризначенців відбулися під Києвом
Змагання спецпризначенців відбулися під Києвом

Під Києвом закінчилися змагання на право носити крапового берета. Сотні спецпризначенців боролися за нього два тижні в лісі. І ось вже відомо, хто найліпший із найліпших.

Краповий берет - це особливий привілей. За право носити його запекло борються найвправніші. Він не докладає й копійки до зарплати, але дає статус і повагу. За роки незалежності такі убори отримали лише вісімдесят спецпризначенців із тисяч. Цьогоріч за почесну відзнаку кілька тижнів змагалися три сотні чоловіків з усієї України.

Станіслав Шуляк, командувач внутрішніх військ МВС України:

- Випробування сказать важкі - це не сказать нічого, вони дуже важкі.

Вибороти крапового берета можуть лише універсальні солдати. У них мають бути гострий зір, дужі м'язи і меткий розум. Бо ж змагаються у стрілянні, рукопашному бої, киданні гранат, тактичній, силовій та снайперській підготовці, подоланні смуги перешкод.

За крапового берета треба не лише наполегливо боротися, а й довго тренуватися. 27-річний Cергій Конєв п'ятиразовий володар відзнаки. Утім, цьогоріч, ушосте, здобути його не вдалося.

Сергій Конєв, спецпризначенець:

- Немножко не хватило баллов в универсальном бою, и я не занял призовое место.

Володимирові до здійснення мрії не вистачило кількох секунд.

Володимир Невмержицький, спецпризначенець:

- Какие-то несчастные, зловещие три секунды забрали у меня эту мечту, к которой я так долго шел и стремился. Из-за полосы препятствий я не прошел.

А ось 23-річний Віталій Меринов здобув свого першого крапового берета. Емоцій не стримує.

Віталій Меринов, спецпризначенець:

- У 2011 я вже брав участь у таких самих завданнях, але мені дещо не хватило в стрільбі, за два роки я вже надолужив. Відчуття у мене неперевершені.

2013-го крапові берети вибороли 13 спецпризначенців. За виснажливими змаганнями українців спостерігали й генерали з-за кордону.

Ван Цу Кван, полковник китайської армії:

- У Китаї складна підготовка військових, утім завдання просте. Вийти на війну й перемогти в ній.

Жерар Нубель, полковник французької жандармерії:

- Тренування українських і французьких правоохоронців схожі. Ми теж приділяємо значну увагу бойовим навичкам. При цьому не забуваємо, що справжній жандарм повинен бути освіченою й доброю людиною.

Тож, можливо, наступного року українцям доведеться боротися вже з чужоземцями - змагання за крапового берета стануть міжнародними.