Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

5 жовтня 2013, 00:09 Суспільство
Чого чекати від опалення зимою
Чого чекати від опалення зимою

В Україні поступово теплішають домівки. Чиновники звітують - з опаленням уже 70 відсотків об'єктів соціальної сфери та майже половина житлових будинків. Але до дочасного обігрівання ще не готові чимало регіонів.

2006-й рік. Алчевськ. Мороз майже мінус сорок. Місто крижаніє. Вночі прориває теплотрасу від однієї котельні, потім з ладу виходить інша. Без тепла залишаються шістдесят тисяч людей. І школи, садки, лікарні.

- Температура в доме отличная вообще, +8 у меня.

У місті оголосили надзвичайний стан. Ледь за тиждень впоралися з лихом.

2013-й рік. Ситуація з комунікаціями критична. Майже по всій країні. Приміром, у Києві термін експлуатації відпрацювали 60 відсотків труб.

Олена Ткаченко, кореспондентка:

- Не те, що тепла, гарячої води й досі немає в кількох будинках по вулиці Туполєва, що у столиці. Проблема вочевидь в комунікаціях, місцеві кажуть - яма розрита вже більше місяця, утім, ліквідовувати її чомусь не поспішають, принаймні навкруги - жодного працівника.

Тож мешканці дарма чекають обігрівання. 

- У нас всегда в этой квартире было тепло, первый год вот такая страшная ситуация.

У Київенерго проблеми не бачать. Звітують - замінили 80 кілометрів труб. І показник непоганий, бо в регіонах про це тільки мріють - кажуть фахівці. У Львові, приміром, вже півстоліття використовують труби, термін роботи яких лише 25 років. Така ситуація нині у відомчих будинках для військових.

Ганна Пищула, керівник відділу Львівтеплоенерго:

- Фактично відколи ці мережі були прокладені, їх не ремонтували, відповідно вийшов термін експлуатації. Самі труби в жахливому стані. Вони постійно рвуться, і потребують реальної заміни.

- У меня в квартире всего 16 градусов тепла. Утром невозможно встать, потому что очень холодно.

Незабаром у кімнатах потеплішає. Комунальники зроблять так звані переврізування - під'єднають старі мережі до нових. А ось у Луганську - більше лихо.

- В садике очень холодно, не хочеться даже вылазить из-под одеяла.

У "Горобинці" 9 градусів. Заклад на межі закриття, бо тепла тут не передбачають. І так у більшості об'єктів соціальної сфери й житлових будинках. Причина - не тільки прориви, а й борги. Відмінниця ж у зігріванні людей - Рівненщина.

Олексій Хмилецький, заступник Рівненського міського голови:

- Соціальна  сфера - дошкільні заклади - 100 відстотків, учбові заклади - 100%.

Тутешні комунальники хваляться - усі можливі прориви ліквідували влітку. Труби випробовували замість чотирьох атмосфер тиску 12-ма. Та проблем все одно чимало, тож до холодів усе закінчити не встигли. 

- Є в нас сьогодні два пориви, над якими ми працюємо, це локальні пориви.

Вадим Гламаздін, заступник директора Центру досліджень енергетики:

- На этот год было запланировано 478 км перекладки трасс всего по Украине, практически вся эта цифра на сегодня уже выполнена.

Утім, це лише 10 відсотків від потреби. Замінити всі спрацьовані труби годі. Причина банальна - немає грошей. Житлово-комунальне господарство вкотре не пріоритетне для державних мужів. Тож чи повториться сценарій Алчевська в котромусь з міст України - покаже зима.