Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

4 жовтня 2013, 13:01 Суспільство
Небезпечна мода - тримати вдома хижаків
Небезпечна мода - тримати вдома хижаків

У поціновувачів екзотики замість котів на диванах - тигри й леви. Таке видовище дедалі частіше у приватних будинках по всьому світові.  Заможні люди купують хижаків і доводять, що домашні улюбленці абсолютно безпечні. Утім професійні дресирувальники цієї радості не поділяють.

Аж семеро небезпечних хижаків мешкає у бразилійській сім'ї. Оселею Арі Борхеса смугасті спокійно розгулюють і нітрохи не бентежать господарів. Навпаки: з велетами тут бавляться, наче з котенятами.

Уяра Борхес, донька Арі Борхеса:

- Спочатку ми їх боялися. Та коли бачили їх щодня, годували, купали у ванній - зрештою закохалися в цих тигрів. Раніше й на думку не спадало, що зможу мешкати з такими лютими тваринами.

За дітей Арі не потерпає. Волохані обідають з ними на кухні, плавають у басейні й навіть дозволяють найменшим поїздити на спині. Борхеси розповідають: виховали хижаків з великою любов'ю, тому й боятися їх не варто.

Арі Борхес, господар тигра:

- Тиграм тут ліпше, ніж у зоопарку, ми дбаємо про їхнє здоров'я. У нас чудова команда ветеринарів.

Не бояться смугастих і в українській родині. Кримець Валентин зробив своїй дружині нетрадиційного подарунка - взяв у зажиток усурійське тигреня. Тваринка любить сидіти на руках і спить в одному ліжку з людьми. Утім, такого захоплення не схвалюють професійні дресирувальники. Вони кажуть: виховувати хижаків можуть лише спеціально навчені для цього фахівці.

Ева Джулія Кристі, дресирувальниця-ілюзіоністка:

- Це нехороша ідея - тримати тигренят і левенят у себе вдома. Вони завжди хижаки і до них треба відповідно ставитися. Ти можеш давати їм багато любові, але повинен і дещо забороняти.

- Майї лише два місяці. Вона дуже лагідна і любить обійматися. Вже через два роки це дитинча стане дорослою левицею.

Майя може залишитися такою ж ніжною і грайливою. Та обійми великої самиці значно дужчі за пестощі маленької. І коли тварина виявляє свою прихильність, ненароком може травмувати свого годувальника. Буває, хижак люто кидається на хазяїна чи дресирувальника. Такі інциденти нерідко закінчуються трагедіями. І не тому, що тварина невдячна або зла. Провокують агресію різні чинники.

Ева Джулія Кристі, дресирувальниця-ілюзіоністка:

- Поганих тварин не буває. А напасти на людину вони можуть тільки тому, що чогось злякалися або хворіють і їм боляче. Менше ризикують господарі, котрі вирощували й годували хижака змалечку. Він цілковито довірятиме хазяїнові і вважатиме його своєю мамою. Звісно, така людина може бути тільки одна.

Дресирувальниця київського цирку розповідає: що більше даєш тварині любові - то більше вона відповідає ніжністю. Дорослих тварин Ева Джулія Кристі годує з рук, а коли вона біля клітки, хижаки підставляють свої голови, аби погладила. Всі чотирилапі артисти люблять пестощі й отримують їх у цирку сповна. Утім, жоден професійний дресирувальник не тримає звірів удома.