Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 вересня 2013, 13:20 Суспільство
Чи платити "дитячі гроші" несумлінним батькам?
Чи платити "дитячі гроші" несумлінним батькам?

Платити чи не платити? У Верховній Раді зареєстрували законопроект, згідно з яким ненькам, котрих позбавляли материнських прав, допомоги на дітей не платитимуть.

Андрій Ляшко, Васьківецький сільський голова:

- Хотіла покупати дитинку, нагріла води. Не встигла розвести холодною водою, як воно сіло у водичку. Обпекла сіднички і все. Мазали вони там кремом і затрусили попелом.

Материнський недогляд для маленької Оленки з Чернігівщини обернувся повільним й болючим вмиранням.

Любов Петенко, сільська фельдшерка:

- В дитини були великі опіки дві неділі. Полностю пішла інтоксікація організму, пішло зараження крові. Дитина, звичайно, плакала, і болі були дуже сильні при такому опіку. Я даже не знаю, як дитина могла витримувать.

За недогляд жінку вже позбавили материнських прав на двох малих, коли народила Оленку - зі співмешканцем жили лише на дитячі гроші. Щоб батьки не використовували цих виплат не за призначенням, у Веховній Раді зареєстрували новий законопроект.

Віктор Балога, народний депутат України:

- Чітко визначати - якщо сім'ю залишили батьківських прав, а вона далі народжує, то ця сімя не повинна діставати кошти. Тоді ці кошти йдуть на рахунок і коли дитина досягне дорослого віку - буде сама користуватися цими коштами. А в зв'язку з тим, що батьки залишені батьківських прав, а попередні діти вже в дитбудинках - то і ця дитина новонароджена повинна бути у дитячому будинку.

Депутатську новацю уже жваво обговорюють на вулицях. Думки різняться:

Тетяна, мешканка м. Києва:

- Ті батьки, які потребляють алкоголь - забрать родітельські взагалі права, лишить. Потому шо ці діти страдають. Наші діти живуть із іграшками, і їдять і гуляють з батьками, а ті діти нічого не бачать. Треба державі покращити інтернати, а не закривать.

Наталя, мешканка м. Києва:

- Я, наверное, против. Потому что при извращенном законодательстве ее будут забирать и у нормальных людей, и всегда найдут повод забрать ребенка.

Що думають про депутатську ініціативу чиновники, Свідок намагався дізнатися у профільному Міністерстві. Утім, коментувати проект нового закону там відмовились. У письмовій відповіді сповістили, що проблемні сім'ї й без того контролюють. Мовляв, якщо соціальний інспектор не знайде в помешканні, де живе немовля, дитячого візочка, памперсів та іграшок - на маму обов'язково складуть протокол. Коли ж за місяць ситуація не зміниться - грошей на малюка ця мама вже не отримає.

Маріана Євсюкова, дитяча правозахисниця:

- Будуть шукати опікунів і піклувальників. Чи є у цієї дитини родичі - бабусі, дідусі, тітка, дядько. І ця матеріальна допомога буде нарахована саме цим опікунам, які знову ж таки мають використовувати її за призначенням.

Зі слів правознавців, схема позбавлення горе-мам дитячих коштів нині дуже складна і тривала. Тепер державну допомогу новонародженим спрямовують не за призначенням майже 20 відсотків українських сімей. Попереду тут батьки-алкоголіки, за ними - дорослі, котрі замість колиски купують меблі й побутову техніку. Відповідальності ж за нецільові витрати поки жодної.