Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

28 вересня 2013, 00:15 Суспільство
Жителі Харківщини проти сміттєзвалища біля будинків
Жителі Харківщини проти сміттєзвалища біля будинків

Проти нового полігону для відходів повстали мешканці міста Люботина, що неподалік Харкова. На місці звалища, яке існує вже півстоліття, мають намір збудувати переробний завод, а сам смітник зменшити удвічі. Принаймні, так описує проект міський голова. Люди ж певні: гроші чиновники розкрадуть, а на околицю звозитимуть непотріб з усієї області.

Теличко - то Люботинський голова. Він саме старшинує на сесії міськради. А під вікнами вирують пристрасті. Місцеві мешканці зібралися, щоб завадити депутатам проголосувати за розбудову сміттєзвалища.

Олена Микульська, мешканка м. Люботина:

- Это свалка, куда собираются везти нам со всего района. Ни с кем не посоветовавшись. Все равно, что я пришла бы, взяла бы какую-то бочку, насыпала бы туда мусора. И кому-то под дверью подпалила б. Сказала б: вот у меня инвестор, он мне дал эту бочку, я тут буду палить свой мусор.

Сміття на околицю міста звозять вже півстоліття. Звалище збільшується перед очима. До найближчих будинків - кількасот метрів. Їхні господарі страждають від смороду і бруду, безпритульних, птахів, гризунів. Нарешті міський голова виходить на ганок.

- Решили все без нас, да?

- Ничего не решили без вас! Все будет…

- Як це?

- Все будет… Послушайте! Послушайте! Я не могу вас всех перекричать. Я вам говорю, что сейчас никто вас не собирается обдуривать.

- Вы-то гроши вже взяли?

- Кроме заработной платы, я ничего не беру, не надо рассказывать!

Міський голова намагається переконати розлючений натовп: сьогодні на сесії про полігон для сміття депутати навіть не говоритимуть. Каже - в порядку денному 120 питань. І звалища серед них немає.

- В интернете открываю страницу: Люботин стоит по Харьковской области на первом месте онкологических заболеваний. Вы поймите! Вдумайтесь! Что вы с людьми делаете? А вы говорите, у вас на 121 месте вопрос стоит.

Серед городян ходять чутки, що звалище з міського перетворять на регіональне, і сюди везтимуть відходи з усієї області. Люди вимагають негайного й публічного голосування.

- Але ви нам скажіть, як міська рада - з народом чи проти народу? Міська рада як постановила? В районі 5 кілометрів должен буть полігон от насєлєнія.

- Міська рада за те, щоб на нашому сміттєзвалищі навести лад для того, щоб…

Переконати городян мерові так і не вдається. Тож він повертається до зали засідань. Згодом розповідає - задумали непоганий проект.

Володимир Теличко, Люботинський міський голова:

- Свалка, которая существует 50 лет, сейчас находится на 8 гектарах территории. Предполагается проектом уменьшить ее, провести рекультивацию этой свалки, чтобы не было мусора. А на половине территории построить современный полигон.

Задум тільки на стадії розробляння, самого проекту ще немає, каже міський очільник. Коли розпочнуть будувати полігон - невідомо. Утім містян таке ставлення ще більше дратує. Вони побоюються, що влада ухвалить рішення нишком.