Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

27 вересня 2013, 13:58 Суспільство
У США наслідки Сенді долають всією громадою
У США наслідки Сенді долають всією громадою

Майже рік минув по руйнівному буревієві Сенді, який торік занапастив сотні людських життів, а заокеанські мешканці й досі не оговталися після стихії. Долати наслідки біди, окрім волонтерів та громадських організацій, взялися ще й злочинці.

Бон Джові. Легендарний американський і всесвітньо відомий рок-музикант на власному прикладі довів - чужого лиха не буває. Відтоді, як над його рідним Нью-Джерсі, де народився, виріс і власне сформувався майбутній селебриті, промчав Сенді, виконавець неодноразово влаштовував виступи, під час яких збирав кошти для жертв природного катаклізму. Влітку ж дав власний мільйон доларів - щоб на батьківщині якнайшвидше ліквідували наслідки руйнувань.

- Не політика, а моя душа, емоції змушують мене бути тут.

Не стоїть осторонь людського горя й Анджеліна Джолі. Акторка разом із чоловіком неодноразово жертвувала чималі суми, зокрема і на подолання наслідків Супершторму.

І перелік так званих шоу-бізнесових американців, які не шкодують ані сил, ані коштів, щоб зарадити постраждалим людям, здається невичерпним. Приміром, на цих кадрах доброчинний тенісний матч, організований заокеанськими зірками корту - Ендрю Мюрреєм та Сереною Вільямс. Їхніми суперниками стали діти зі зруйнованих Сенді регіонів.

Серена Вільямс, тенісистка:

- Колись я, так само як ці малі, захоплювалася спортом. Для мене задоволення - спілкуватися з ними. Вони такі кумедні і щирі. Гадаю, ми хоч трохи зцілимо їхні душі.

Допомагають у цій справі й геть не зіркові волонтери. Скажімо, гурт оцих жінок із Нью-Йорка. Вони зібралися докупи й уже кілька тижнів через соцмережі оприлюднюють знімки, знайдені серед сміття, яке прибирали з вулиць по страшному буревієві. Американки на власні очі бачили супершторм. Кажуть, вціліли, й дякують Богові за це. Тож і взялися допомагати співвітчизникам у такий простий, але дієвий спосіб.

Ніколь Малліотакіс, волонтерка:

- Є люди, житла яких звіяло. У них нічого не залишилося, окрім спогадів. Постраждалі телефонують нам і дякують за віднайдені світлини.

У базі, створеній добровольцями, поки приблизно 800 знімків. Серед них - чиїсь весільні фото, зображення родичів, осель, навіть домашніх улюбленців. Американки кажуть - популяризуватимуть свою діяльність, і як не дивакувато це звучить, і далі нишпоритимуть в пост-стихійному  мотлосі - задля доброчинності. До того ж така діяльність може зцілювати душу й виправляти долю. Громадські організації беруть на поруки підлітків, які перебувають на так званому випробному терміні в поліції й залучають їх до відновлення зруйнованих Сенді регіонів.   

Вінсент Ширальді, керівник громадської організації:

- Ми переконані - що більше добрих вчинків робитимуть ці діти, то менше часу і сил у них залишиться на інакші, протиправні дії.

Загалом, задля цього у притулках та на узбережжях залучено понад 4 сотні неповнолітніх нью-йоркців.

- Для мене ця програма вкрай важлива. Я змалечку коїв злочини. Тепер - допомагаю людям і повертаюся до нормального життя.

Неофіційно ж очолює дитячий табір колишня наркодилерка Деббі Сантьяго. Жінка нещодавно вийшла з-за грат, де відсиділа термін за обкрадання банків. Каже, після Сенді зрозуміла - життя дане не для того, щоб його марнувати. Тому й долучилася до лав громадських активістів.

Деббі Сантьяго, волонтерка:

- Трансформація злочинців можлива. І саме такі прості вчинки дають змогу нам і собі зарадити, й іншим стати у пригоді.