Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 вересня 2013, 13:27 Суспільство
Вантажі Червоного хреста затримують на кордоні
Вантажі Червоного хреста затримують на кордоні

Ніяк не доїде допомога в Україну. Товариство Червоного Хреста в Україні не може одержати гуманітарки. Вантажі, надіслані іншими державами, місяцями тримають на нашому кордоні. А доки численні відомства оформляють дозволи на ввезення, громадській організації виставляють рахунки за зберігання речей на митниці.

Проблеми з отриманням гуманітарної допомоги останнім часом стали вже традицією - розповідають представники Товариства Червоного хреста України.

Алла Хабарова, генеральний секретар Товариства Червоного хреста України:

- Пройшла затримка вантажів на митниці. Якщо вантаж на митниці зберігається більше 120 днів, то необхідно платити податок, необхідно платити за збереження. Розрахунок 20 євро в сутки. Це дуже велика сума для товариства. Ми ніколи за зберігання не платили, тому що ми завжди вчасно розмитнювали всі свої вантажі.

Валентина Романюк, голова Деснянської районної організації товариства Червоного Хреста України:

- Організація Червоного Хреста живе за членські внески, за благодійні внески. Вона не бюджетна організація, вона живе за рахунок членських внесків.

Гуманітарної допомоги не можуть отримати на Закарпаті, Прикарпатті, Запоріжжі та Тернопільщині. Наприклад, Закарпатська обласна організація товариства Червоного Хреста має віддати за зберігання вантажу аж 100 тисяч гривень. У коробках, що ніяк не доїдуть - переважно медичне обладнання, життєво важливе для малозабезпечених верств населення.

Валентина Романюк, голова Деснянської районної організації Товариства Червоного хреста України:

- Ми майже нічого не отримуємо з гуманітарних грузів. І це жахливо, тому що ми не можемо допомогти людям, які цього потребують. У нас багато категорій, які стоять на нашому обслуговуванні, це перш за все люди, які не виходять з дому, це лежачі хворі, це діти-сироти, це діти-інваліди.

Серед нерозмитненого є і гроші, що їх надіслало американське товариство Червоного Хреста. Вони призначені для профілактики ВІЛ-СНІДу.

Алла Хабарова, генеральний секретар товариства червоного хреста України:

- І ось вже більше двох місяців ми не можемо отримати дозвіл, щоб ці кошти вважалися гуманітарними. Нам дуже незручно перед американським Червоним Хрестом, тому що кошти, більше 200 тисяч доларів, лежать у нас на валютному рахунку, а ми не можемо їх розмитнити, тому що з липня місяця ми не можемо отримати дозвіл на ці кошти.

Аналогічна ситуація склалася і з грішми від німецьких колег. Причина всіх затримок - не погоджено отримання допомоги з численними міністерствами та відомствами. Звернення Товариства Червоного хреста до вищих інстанцій поки що марні.

Алла Хабарова, генеральний секретар Товариства Червоного хреста України:

- Ми написали таких вже два листи до Кабінету Міністрів на Азарова, ми написали такі листи до секретаріату президента, але до цього часу ще ні одної відповіді ми не отримали. Єдине, ми отримали відповідь, що ніхто не може вирішити, щоб ми не платили за зберігання, тому що є законодавство, котре вони не можуть порушувати.

Із запитанням, як можна пришвидшити розмитнення вантажів, ми звернулися до Міністерства соціальної політики. Там для уникнення простоювання на кордоні порадили завчасно оформляти дозвільні документи і лише після того, як вантаж визнають гуманітарною допомогою - ввозити його в Україну.