Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

26 вересня 2013, 13:04 Суспільство
Сирійські діти в таборах біженців голодують
Сирійські діти в таборах біженців голодують

Негайної допомоги потребують сирійські діти. Мільйон їх від початку революції в буремній країні стали біженцями і тепер голодують. Гуманітарки, яку надають втікачам, бракує.

Найпотрібніші для існування речі й харчі: хліб, крупи, вода й молоко - до цього табору в Йорданії надходять кілька разыв на тиждень. Утім, зі слів людей, знесилених від поневірянь, провізії не вистачає. Наймолодших утікачів виснажує голод. Діти досі не можуть забути своїх бідувань.

Жинань, біженець:

- Ми не мали чого їсти, мої молодші брати й сестри були голодні. Просили в матері харчу, але вона нічим не могла зарадити.

Табір біженців, де оселилася родина цього хлопчика, один із найбільших на прилеглих до сирійського кордону землях. З-за грат територія, де облаштували імпровізовані житла для втікачів, нагадує в'язницю: ні вигод, ні елементарних умов для комфортного існування. Та тутешні мешканці воліють жити в цих наметах, аніж повертатися до зруйнованих війною осель.

Джастин Форсис, волонтер:

- Для них - це власна міні-держава, де діти в безпеці і є бодай якісь харчі, дах над головою.

Загалом, за підрахунками міжнародних експертів, від початку військових дій і сутичок між опозиційними та провладними силами в Сирії країну покинули 5 мільйонів людей. Понад сто тисяч утратили життя. Чимало дітей посиротіли або залишилися проста неба. Ті ж малюки, батьки яких вціліли, але не виїхали за кордон, змушені щодня спостерігати, як гинуть їхні співвітчизники, і страждати від злиднів і голоду. Правозахисники та представники міжнародної організації Червоного хреста вкотре закликають світову спільноту допомогти населенню країни, облаштовувати нові табори для біженців, постачати харчі й теплі речі, а головно, рятувати від виснаження дітей. За інформацією громадської організації, щодвадцятий неповнолітній сирієць нині голодує.

Нещодавно ЗМІ облетіли моторошні кадри з околиць Дамаску. Представники міжнародної організації із захисту прав людей показали світові зафільмоване відео порятунку 4-річного хлопчика. Як стало відомо, Ібрагім Халіль продовж 9-ти місяців майже нічого не їв. Територія, де мешкав малий із сім'єю, була в облозі. Врешті постріли в регіоні стихли. Дитині намагалися зарадити медики… але не змогли.