Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

24 вересня 2013, 13:57 Суспільство
Ісламісти скоїли кривавий теракт у Кенії
Ісламісти скоїли кривавий теракт у Кенії

Увага світу прикута до торгівельного центру в Кенії. Три доби там тривало жахіття. Терористи з угруповання Аш-Шабаб захопили заручниками сотні відвідувачів і персонал шопінгмолу в Найробі. Злочинці вбили понад шістдесят людей, зокрема й небожа президента країни Ухуру Кеніяти. Зо двом сотням місцевих і чужоземців вдалося врятуватися. Врешті, поліції довелося штурмувати зали, де лишилася частина терористів і заручників. 

Ці кадри зафільмували бранці терористів, які захопили торговельний центр Вестгейт у кенійському місті Найробі. Смерть загрожувала півтисячі відвідувачів і працівників, котрі були в  фешенебельному шопінг-моллі. Ті, кому поталанило неушкодженими вибратися із закривавлених зал, нині з жахом згадують, як гинули люди. Кажуть: нападники холоднокровно зрешечували всіх, хто, на їхню думку, був несхожий на мусульманина. До того як стріляти, вимагали процитувати шагаду - ісламський символ віри, або запитували ім'я матері пророка Мугамеда.

 Бен Мулва, свідок:

- Спочатку промайнула думка - можливо, це пограбування, або поліція затримує когось. Потім постріли почали лунати чи не що дві хвилини. Мені з приятелем дивом вдалося сховатися на паркованні. Куля ледь не зачепила моєї голови, захистив кашкет. Тому я й вижив. 

Жінка:

- Досі боляче згадувати. Не знаю, як вдалося вибратися з того пекла і втекти. Мабуть, Бог мене захистив. Адже кулі перетворювали людей на решета. Я це бачила.

Люди кажуть: облич нападники не приховували. Влада ж країни майже одразу сповістила - знає, хто стоїть за бойовиками.

Ухуру Кеніата, президент Кенії:

- Терористів - 10-15. Невинного ж люду - значно більше. Там є чоловіки й жінки. Поки не можемо повідомити решту деталей. Проте зробимо все можливе, щоб запобігти жертвам і врятувати бранців.

Завдяки зусиллям спецслужб і волонтерів, зо двом сотням люду до понеділка таки вдалося вибратися з Вестгейту живими. Проте, терористи занапастили понад 60 життів. І ця статистика, зі слів представників Червоного хреста, не остаточна.   

Відповідальність же за розправу, як відомо, взяли на себе члени ісламістського угруповання Аш-Шабаб. Очолила бандитів, за інформацією світових ЗМІ, 29-річна британка Саманта Льютвейт. Жінка більш відома за прізвиськом Біла вдова. Вона була дружиною смертника Жермена Маріса Ліндсі - одного з терористів, які висадили в повітря кілька вагонів лондонського метрополітену 2005-го. Тоді загинули понад півсотні людей. Льютвейт свого часу тренувалася в так званій школі смертників у Сомалі, довго переховувалася від поліції під фіктивними документами. Хоча її причетності до атаки у Вестгейті представники Аш-Шабабу не підтверджують. Хай там як - теракт у Найробі вже визнали одним із найкривавіших за останні роки. Кенійці масово здають кров постраждалим внаслідок атаки людям і благають владу запобігти подальшому кровопролиттю.