Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

20 вересня 2013, 00:05 Суспільство
Киян змушують платити за невикористаний газ
Киян змушують платити за невикористаний газ

Ви не мали влітку кілька тижнів гарячої води? Відчували незручності? Тепер за це ще й повинні доплатити. Дивні квитанції отримали мешканці кількох будинків у Дніпровському районі Києва. Люди запевняють: переказували гроші вчасно і в повному обсязі. Аж раптом виявилося, що заборгували за газ.

Київ. Вулиця Бойченка, 15. Мешканці будинку розповідають - нещодавно отримали квитанції й виявили - борги за газ. Люди знизують плечима - звідки взялися ці цифри, адже за комунальні послуги платили вчасно.

В'ячеслав Афутін, мешканець м. Києва:

- Тут непонятно, откуда появился долг 18 гривен почти, все сто процентов мы платим, до двадцатого числа, долгов у нас, шесть лет живем в этой квартире, ни разу не было ни долга, ничего.

Для Людмили Миколаївни 19 гривень неабияка сума. Адже на пенсію в тисячу гривень не порозкошуєш. Жінка каже: і так ледве перебивається. То ще й нові державні побори має сплачувати.

Людмила Миколаївна, мешканка м. Києва: 

- А вы как считаете? За тысячу с копейками как прожить при таких ценах? Вот вы мне скажите.

Щоб з'ясувати ситуацію з боргами - прямуємо до Головного київського інформаційно-обчислювального центру. Там нам пояснюють - до сум у квитанціях не мають жодного стосунку.

Валерій Місань, директор КП Головний київський інформаційно-обчислювальний центр:

- КП ГІОЦ не займається нарахуванням, перерахунками, він виготовляє квитанції на замовлення житлово-експлуатаційних організацій. Тобто це питання треба звертатися до ЖЕКу, який обслуговує цей будинок.

Тож ідемо до ЖЕКу: дізнатися, звідки ж узялися в людей борги. Та комунальники наголошують: підвищені тарифи за газ - не їхня примха.

Володимир Вакуленко, керівник ЖЕКу №4:

- Коли відсутня гаряча вода, при відсутності води іде зняття нарахування на гарячі воду, якщо не стоять лічильники, якщо стоять,то людина користується, але ж в квартирі газ і іде донарахування за газ, це не придумали начальники ЖЕКів чи бухгалтерії, це питання до кабінету міністрів.

Дійсно, є постанова Кабінету міністрів № 196 від 8 червня 1996-го, і діє вона по всій Україні. Згідно з документом, норма споживання газу, коли є централізоване гаряче водопостачання 9,8 кубометрів на людину за місяць. Якщо ж його припиняють - 18,3.

Олена Малежик, керівник Управління комунальної теплоенергетики Міністерства регіонального розвитку, будівництва та ЖКГ України:

- Нараховується додатковий обсяг газу, який має підігрівати холодну воду для потреб мешканців, і розглядалося вже це питання, щоб переглянути, однак єдиним вирішенням питання оплати за газ - це встановлення газового лічильника.

Мешканці обурюються. Кажуть, такі перерахунки - маячня.

В'ячеслав Афутін, мешканець м. Києва:

- Какая связь между нет горячей воды и долгом за газ? Я летом стараюсь мыться холодной водой и использую холодную воду, для ребенка достаточно чайника, двух чайников.

Утім, урядники лише розводять руками й радять людям ставити лічильники на газ, щоб платити тільки за те паливо, яке споживають.