Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 вересня 2013, 00:51 Суспільство
Чи дозволяти в Україні зброю?
Чи дозволяти в Україні зброю?

До школи з пістолетом. Отаку новацію запровадили вчителям й іншому персоналові навчальних закладів у штаті Аризоні. Це не для освіти, а для власної безпеки. На таке влада зважилася після стрілянини у школі в Коннектикуті, коли загинуло 27 людей. Питання озброєння порушили і в Україні. Асоціація власників зброї ініціює громадське обговорення відповідного закону.

На ваших екранах наслідки стрілянини у школі Санді Хук, що у штаті Коннектикуті. 27 загиблих. З них два десятки - шести-семирічні дітки. Мертвий і призвідник трагедії - двадцятирічний Адам Ланза, він наклав на себе руки. Хлопець спочатку вбив свою матір, яка викладала в цьому навчальному закладі, а потім приїхав у школу й узявся гатити з двох пістолетів.

Друга поправка до конституції гарантує всім американцям право на зберігання й носіння зброї. Утім, після цієї трагедії в Санді Хук влада міркує про обмеження володіння вогнепалами. В Україні навпаки - заговорили про озброєння населення.

Сергій Шабовта, президент Української федерації професіоналів безпеки:

- Кожна людина має захищати себе в будь-який спосіб, якщо це не заборонено або передбачено діючим законом, нам це право дано на папері, в Конституції, а закону, який нам надав би це право, його фактично немає.

Зброярі ініціюють відповідний закон. Він тільки на стадії публічного обговорення. Запевняють - у ньому є велика потреба. Приміром, охоронних структур. Президент Української федерації професіоналів безпеки наводить сумний приклад - розстріл у торговельному центрі Караван. Коли четверо хлопців голіруч протистояли одному, але з пістолетом - Ярославу Мазурку. Трагедії вже майже рік, але сек'юриті центрів і досі неозброєні - обурюється експерт.

Сергій Шабовта, президент Української федерації професіоналів безпеки:

- Коли ти розумієш, що ці люди кожен день ризикують, але вони мусять полагатись на якійсь свій глузд або його відсутність, тому що практично з голими руками йдуть на затримання таких людей.

Водночас - підрахували фахівці - в Україні нелегальної зброї в півтора рази більше, ніж офіційно зареєстрованої: три з половиною мільйони проти двох. Не з останніх аргументів - і досвід сусідніх держав.

Георгій Учайкин, голова Асоціації власників зброї: 

- В Естонії, Литві, Латвії, Молдові і навіть Придністров'ї існуть закони про зброю, які дозволяють володіти короткоствольною нарізною зброєю.

Для унеможливлення тотального хаотичного озброєння українців пропонують систему тестувань. Знову таки - схожу на європейську.

Сергій Львович, президент Всеукраїнської федерації прикладних стрелкових видів спорту:

- В Европе существует персональная ответственность не только медсправки, но и справки по подготовке, и здесь не только формально - человек пришел и написал какой-то тест, он должен сдавать зачеты, если он хочет получить разрешение не только на владение, но и ношение, которого так боятся, он должен постоянно перепроходить подобные курсы.

Утім, українці, що їх опитав Свідок, запевняють - до легалізації зброї не готові. 

- Я думаю, нет.

- Чому?

- Ну как чому, українці все таки - выпьють, ну ви знаєте.

- Нельзя доверять еще, не дошло еще до такого уровня гражданское сознание.

Потерпають, щоб не почалося масове свавілля, як ось таке.