Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

12 вересня 2013, 12:58 Суспільство
Китайські жінки відкладають народження дітей
Китайські жінки відкладають народження дітей

Діти - зачекають! В Азії жінки в гонитві за кар'єрним зростанням дедалі частіше відкладають заміжжя, а отже й вагітність "на завтра". Натомість - заморожують свої яйцеклітини, аби не втратити шанс колись таки стати матерями.

Заморозити власні яйцеклітини, щоб за потреби скористатися ними й народити дитину, коли забажаєш. Ось за таким принципом нині живе більшість тайок. Експерти кажуть - економічні зміни у країні, нестабільність і посилений попит на ті чи інші спеціальності певним чином збільшили вік, коли жінки виходять заміж. Ще два десятиліття тому на рушника вони ставали в середньому в 24. Нині - не раніше, як по досягненні 30-річчя. Здебільшого кар'єристки не нарікають, що немає особистого життя, а немов відкладають його про запас.  Репродуктивних клінік на Тайвані, як і загалом у Китаї та в Азії, вдосталь, пояснює одна з користувачок їхніми послугами Лінь Куо. Жінка ще три роки тому зважилася на рішучий вчинок.

Лінь Куо, менеджер:

- Я не в змозі передбачити, чи функціональними будуть мої яйцеклітини надалі, але певна: рано чи пізно вийду заміж і захочу стати матір'ю. Тому й почала міркувати, як зробити так, щоб не було згасання дітородних функцій. Зрештою зважилася заморозити свої клітини.

Лікарі ж зазначають - тенденції до такої активності серед китаянок зростають чи не щороку.

Лай Сінг-Хуа, директор репродуктивного центру:

- Наші пацієнтки молодшають. Дедалі частіше штучним заплідненням цікавляться 40-ка, 30-ти та навіть 20-річні жінки. Гадаю, якби всі ці пацієнти заздалегідь заморозили свої клітини - не було б потреби користуватися донорськими.

Статистики ж констатують - щороку лише до цієї клініки на Тайвані звертається понад сотня кар'єристок. Донедавна показник був уп'ятеро менший. Процедура завдяки новим технологіям і апаратурі майже безболісна, триває з півгодини. Половина з жінок при цьому зовсім не бажає йти до шлюбу. Ба більше - вважає заміжжя нерозважливим вчинком для сучасної бізнес-леді.

Чен Фен-Лінг, професор Тайпейського національного університету, соціолог:

- Заміжня - це немов свічка, яка горить з обох боків. Вдень вона працює, інколи на двох роботах. По тому вдома піклується про дітей, батьків тощо. Це стереотип, він часто й лякає дівчат, змушує їх не поспішати або й геть не бажати ставати під вінець.

Коштує процедура у клініках Тайваню трохи менше 3 тисяч доларів. Це значно дешевше, ніж в європейських медичних закладах - запевняють фахівці. Мабуть тому народжених за допомоги штучного запліднення малюків, або як їх іще часто називають - дітей із пробірки - за  півтора десятиріччя в Азії дуже побільшало. І якщо наприкінці 90-х щороку з'являлося зо дві тисячі таких крихіток, то нині їх удвічі більше.