Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

11 вересня 2013, 23:07 Суспільство
У столиці зруйнували історичний будинок
У столиці зруйнували історичний будинок

Замах на історію. У Києві зруйнували черговий старовинний будинок. Цього разу - маєток на Саксаганського, 111. Колись у ньому мешкала родина Михайла Грушевського, а сам перший український президент частенько гостював там.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Те, що стояло протягом століть, знищили за два ні. Будинок, у якому жив Михайло Грушевський, тепер - великі руїни.

Двоповерхівку на Саксаганського, 111 звели у другій половині 19 сторіччя. Тепер тут лише уламок стіни. У цьому маєтку мешкали сестра й мати першого президента України. Сам він часто в них гостював. 

Микола Кучеренко, історик:

- Вони тричі міняли квартиру, поки навесні 1907 року не оселилися ось тут, в помешканні номер два по Маріїнсько-Благовіщенський, 111, і тут вони мешкали майже півтори роки.

Історик Микола Кучеренко біографію Михайла Грушевського вивчає півжиття. Каже, цей маєток багато означає для України. Останні сім років будинок порожній. Ще 2006-го його віддали в оренду. А вже 2007-го Київрада продала... за мільйон гривень. У місцевому ЖЕКу інформацію підтверджують. 

- Він у нас не на балансі, ми його не обслуговуєм, і він у нас не житловий.

- А на балансі у кого він?

- Він у власності. 

- У чиїй?

- ТОВ Аркор.

Приватні господарі згідно зі щитом мали б реконструювати маєток. Та історики лише сумно знизують плечима.

Микола Кучеренко, історик:

- Я особисто оце б реконструкцією не назвав би. По-перше, замість двох поверхів буде три. І вони вже виглядатимуть по-іншому, то це, звичайно, не реконтсрукція, це будівництво нової споруди. Ви ж самі можете порівняти уцілілу частину фасаду і те, що на тому щиті, звичанйо, фасад змінено.

Місцеві мешканці кажуть: на місці маєтку Грушевського тепер буде торговельно-офісний центр. Із забудовниками поспілкуватися не вдалося. Їхні телефони мовчать. 

В управлінні охорони культурних пам'яток розповідають - будинок на Саксаганського не є пам'яткою. Ані архітектурною, ані історичною. Хоча, кажуть, може й варто було його внести до списку. Чому цього не зробили - пояснити годі.

Яків Дехтяр, керівник Управління охорони культурної спадщини Київської міськдержадміністрації:

- Міг би бути внесений, але я би не говорив, що це один із найцікавіших проектів. Буває така ситуація, ну от обєкт дуже цікавий. Ми ходимо біля цього обєкту, вважаємо, що він уже включений до державного реєстру чи до переліку щойно виявлених, а потім раз, щось таке трапляється. Починаєм вивчати питання, а він не був.

Тим часом Шевченківська прокуратура столиці зупинила будь-які роботи на місці старовинного маєтку. Й перевіряє законність дій забудовника.