Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

21 серпня 2013, 10:38 Суспільство
Мексиканки взялися до зброї
Мексиканки взялися до зброї

Відчайдушні домогосподині. Мексиканські жінки отримали від міської влади гвинтівки, аби самотужки боронити свої родини від вуличних злочинців. У багатьох регіонах країни влада фактично капітулювала перед місцевими бандитами й мешканцям доводиться вступати в загони самооборони.

Сотня мексиканських домогосподинь взяли зброю до рук. Вони не можуть більше терпіти злочинності на вулицях їхнього міста. І чекати, коли влада й поліція дадуть лад у штаті Гереро, де бандити-наркоторгівці щодня вбивають і викрадають мирних людей. Гинуть і дорослі, і діти. Тож жінки пройшли спеціальну триденну підготовку і навчилися стріляти. Після чого пані й панянки склали присягу дружинниць. Муніципальна влада видала їм однострої, зброю й радіопередавачі, з якими охоронниці патрулюватимуть вулиці.

Челза Зарко Теллез, дружина офіцера поліції:

- Ми хочемо, щоб наші діти спокійно прокидалися. Раніше вони навіть не могли ходити до школи, нам знай дзвонили й казали: біля навчального закладу стрілянина. І ми мчали туди, щоб врятувати наших дітей! Якби й ви пережили таке, то зрозуміли б, чому ми беремо зброю.

Звісно, жінок-дружинниць не кинуть напризволяще - у місті є дві сотні державних і федеральних поліціянтів, на в'їздах діють контрольно-перепускні пункти. Та місто оточують високі скелясті гори, поряд - відомий курорт Акапулько, центр наркоторгівлі. З бандитами у змові багато правоохоронців. Останніми роками між двома наркокартелями розгорілася справжня війна, в якій загинуло 70 тисяч людей. Мексиканці дедалі менше вірять у поліцію й систему правосуддя.

Амайрані, домогосподиня:

- Одного з моїх родичів убили бандити. Ми були безпорадні й не могли протидіяти. А влада майже нічого не робить, поліція не часто патрулює наші вулиці. Федерали й військові навіть бояться приїжджати сюди, вони ніяк не захищають простих людей.     

Гонсало Торрес Валенсія, громадський активіст:

- Місцеве населення готове чинити опір. Не лише чоловіки, а й жінки боронитимуть свої земельні ділянки. Адже це місце, де ми народилися, де живемо, де наше коріння, могили предків.

Раніше з бандами наркоторгівців боролися військові підрозділи, але новий президент Мексики хоче якнайбільше залучити місцеві громади. Так він планує створити поліцію, яка з часом замінить збройні сили в патрулюванні вулиць. Час покаже, чи не призведе така новація до ще більшого бешкету бойовиків. Проте жінки чекати не можуть -  адже від куль гинуть їхні діти.