Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

16 серпня 2013, 22:50 Суспільство
Чи варто планувати відпочинок у Єгипті
Чи варто планувати відпочинок у Єгипті

Посилюються заворушення в Єгипті. Поліції дозволили застосовувати бойові кулі під час розгону демонстрантів, у курортній зоні й далі лунають постріли та гинуть протестувальники. Втім, це не лякає українських туристів. Вони не здають путівок і сподіваються, що їхнім подорожам нічого й ніхто не завадить.

Суцільний безлад на вулицях і багато крові. Саме ці кадри від 14-го серпня шокують світову спільноту. Хоча інформація щодо кількості жертв кривавих сутичок різниться. Офіційно повідомляють про 650 загиблих, втім, місцеві твердять - їх тисячі.

- Навколо - сотні трупів. Чимало людей не мали при собі документів. Є дуже обпечені внаслідок вибухів. Впізнати їх складно. Бракує і моральних і фізичних сил. Це як пекло.

- Погляньте лише, на що перетворилися вулиці.

Акція в Каїрі, Олександрії, Суеці та інших містах буремної країни об'єднала мільйон єгиптян. Розгнівані вбивствами родичів люди кажуть - ані осуд світової спільноти, ані заклики правоохоронців припинити насильство не змусять населення Близькосхідної країни не боротися за свої права. 

- Ми й далі будемо мститися армії за руїни й цю війну. Гнів народу не стихне.

Озброєні мітингарі вже дісталися й відомих курортів. Та криваві сутички не відлякують українських відпочивальників. Цей напрямок - як і завжди - популярне місце відпочинку. 

- Та все в порядке, ситуация раздутая. Дай бог, все будет хорошо.

- Мы на экскурсии не собирались, мы только посмотреть на море на Красное, на кораллы.

- Во-первых, деньги уплоченные, во-вторых слышали, что это не касается отелей. То есть планировали отдых, купаться и т.д., то есть без экскурсий.

У Володимира і Яни  - медовий місяць. Молодята переконують: летять до Єгипту, бо найближчого року разом відпочити вже навряд чи вдасться.

- У нас медовый месяц и поэтому как-бы будем надеяться, что все будет в порядке.

У турагенціях зменшення попиту на відпочинок у Єгипті також не помічають.

Олексій Науменко, головний менеджер туристичної агенції:

- Серед тих, хто полюбляє дешевий відпочинок, звісно, попит не дуже впаде на Єгипет, бо це якраз та можливість потрапити туди не так задорого. Для людей, що люблять комфортний відпочинок, вони звісно відмовляються від поїздок зараз, бо вони просто піклуються про своє життя і про життя своїх родин.

Натомість в МЗС закликають громадян України без нагальної потреби не їхати до країни фараонів. А якщо й наважилися, то слід дотримуватися кількох порад:

Олена Ващенко, заступник керівника департаменту МЗС України:

- Необхідно суттєво обмежувати пересування столицею і іншими містами, а також утримуватися від подорожей на автомобілях, необхідно утримуватися від місць масового скупчення людей, здійснення несанкціонованої фото та відеозйомки, не брати участі в акціях протесту. Рекомендуємо не залишати територію готельного комплексу з метою уникнення загрози безпеці.

Тож чи ризикувати і все-таки летіти до Єгипту - вирішувати особисто кожному.