Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

15 серпня 2013, 14:10 Суспільство
У Пекіні заборонили маєток на даху хмарочоса
У Пекіні заборонили маєток на даху хмарочоса

Проти вілли на даху хмарочоса повстали в Пекіні. На 26-му поверсі архітектор-аматор побудував маєток, оточив його скелями і садом. Утім, насолоджуватися життям у раю завадили сусіди.

Віддалік ця багатоповерхівка в одному з районів Пекіна мало чим різниться від сусідніх. Та коли підійти ближче, стає зрозуміло: дах над будинком - справжній рай. На 800 квадратних метрах території розмістився непоганий маєток: кручі й невеликий сад. Містяни кажуть - мешканець їхнього кварталу продовж 6 років тягав нагору тони грунту, піску, каміння, цегли, арматури й інші будівельні матеріали. Нині ж Чжана Бичина, так зветься винахідливий ентузіаст, змушують демонтувати обійстя. Сусіди бідкаються: через нього їхній будинок - аварійний.

Чен Ю, представник муніципалітету:

- Чоловік має 15 днів, щоб знести незаконну прибудову. Інакше це зробимо ми. Він не радився з владою, не мав жодних дозволів. Тепер багатоповерхівка тріскає. У квартирах, експерти бачили це на власні очі, величезні щілини. Тож, заради безпеки мешканців аварійної споруди, ми мусимо покласти край свавіллю пана Бичина.

Сам же пекінець, проти якого збурилися чи не всі китайські журналісти й правозахисники, контакту з медійниками уникає. Не можуть упіймати господаря й урядники. Квартира, в якій офіційно мешкає будівничий, зазвичай зачинена, а самого архітектора-аматора вкрай рідко можна зустріти в під'їзді, твердять сусіди. Тож, чи помітить порушник закону листа з вимогами поліціянтів і чиновників, якого почепили йому на двері активісти - невідомо.

Вен Тінгсу, місцева мешканка:

- Якщо через цю його споруду будинок обвалиться - тільки уявіть, які можуть бути наслідки. Тут сотні квартир і не дай Боже, якщо невинні родини загинуть через чиїсь витівки і хворобливу фантазію.

Та не всі містяни такі категоричні.

Чен Цзумін, місцева мешканка:

- Як на мене, його проект дуже естетичний. За кордоном озеленені дахи - тренд. Шкода, що порушено будівельні норми, і Пекін, через це, позбавлять такої окраси.