Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

1 серпня 2013, 02:01 Суспільство
Небезпечна роболта "швидкої"
Небезпечна роболта "швидкої"

Сирени - в кишенях, тривожні кнопки та відеореєстратори - в машинах: столична влада вирішила убезпечити бригади швидкої допомоги. До таких рішень чиновників підштовхнули напади на медиків.

Марина Борисполець, кореспондентка:

- Вони рятують чужі життя - постійно ризикуючи власними. Їх ображають, б'ють і навіть вбивають. За останні півроку лише в Києві на медиків швидкої допомоги нападали 17 разів.

І це лише у столиці. В інших регіонах ситуація не ліпша. Україна ще не оговталася від запорізьких подій. 24 травня психічнохворий викликав додому бригаду швидкої допомоги й кинувся на прибулих. Лікаря та фельдшера облив кислотою, а вагітну медсестру Марину Савоніну вбив кригорубом. Вже за два тижні схоже сталося в Одесі. Там психічнохворий ножем поранив двох медиків. Тетяна Павлицька працює лікаркою швидкої допомоги вже 10 років. Розповідає: кожен виклик - це як гра в піжмурки. Ніколи не знаєш, хто криється за дверима квартири.

Тетяна Павлицька, лікарка швидкої допомоги:

- Спускали собак - було, ображають завжди, я навіть не звертаю на те уваги, слова образливі в нашу адресу йдуть завжди, ми абсолютно ніким не захищені, ми їдем на виклик і ми не знаєм, куда ми їдем.

Тому медикі б'ють на сполох - про їхню безпеку ніхто не дбає. Лікарка каже: вони мають мобільні телефони з кнопкою "тривога", виклик про загрозу надходить диспетчерам швидкої, а ті вже надсилають його правоохоронцям. Проте у стресовій ситуації, зазначає жінка, швидко скористатися такою кнопкою майже неможливо.

Тетяна Павлицька, лікарка швидкої допомоги:

- Поки ти розблокуєш той телефон в тій адреналіновій ситуації, поки ти знайдеш ту кнопку, щоб її нажать, то за ті долі секунда ця кнопка нам не допоможе.

Тож чиновники вирішили убезпечити медиків по-своєму. Не газовими балончиками й електрошокерами, а кишеньковими сиренами. Вони привертають увагу довколишніх гучним звуком.

Анатолій Вершигора, головний лікар Київської міської станції швидкої допомоги:

- Ми проти електрошокерів і законодавство забороняє медикам озброююватись, ми їдемо з мирними цілями.

А в автомобілях швидкої допомоги встановлять відеореєстратори і тривожні кнопки.

Анатолій Вершигора, головний лікар Київської міської станції швидкої допомоги:

- Статистика невтішна - не тільки на Україні, а й у всьому світі кількість нападів на медичних працівників росте, тому ми змушені приймати засоби безпеки. Ми по плану працюєм 155 автомобілів вдень і 102 вночі, така кількість бригад, і вони всі повинні мати таке оснащення.

Утім, таке оновлення - лише плани на майбутнє. І медиків це не тішить, адже на виклики мають їздити щодня. Тож поки що розраховують власні сили.