Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 липня 2013, 23:59 Суспільство
Беркут розігнав мітингувальників у Києві
Беркут розігнав мітингувальників у Києві

Беркут проти мітингувальників. Акцію так званої врадівської ходи на Майдані незалежності у Києві розігнали сьогодні опівночі. Приводом стало те, що дозвіл на зібрання вони мали лише до 23 години, а встановлювати намети взагалі не мали права.

Ось так мирна акція виглядає вдень. Люди розкладають намети та сподіваються, що приїхали до Києва недарма - керівництво МВС їх почує. Правоохоронці спостерігають. Втім, уже за кілька годин все змінилось. Наметове містечко вирішили демонтувати - як незаконне. За словами міліціянтів, розчистити від незаконних конструкцій Майдан вирішили столичні комунальники. Беркут лише їм допомагав.

Валерій Коряк, керівник ГУ міліції м. Києва:

- У нас була згідно поданої заявки акція до 23 00. У 20.50 було встановлено два намети. У 21.15 прийшли працівнвики київської міської адміністрації КП Благоустрій, які вимагали демонтувати ці намети. Участники акції ігнорували ці вимоги.

Чому працівникам благоустрою, робочий день яких триває до 6-ї вечора, закортіло прибрати намети саме вночі - не пояснили. Люди, які приїхали до Києва на мітинг, шоковані таким ставленням до їхньої акції. Володимир з Кіровоградської області домагається справедливого розслідування смерті сина.

Володимир Півень, мешканець Кіровоградської області:

- Люди прийшли з мирною акцією, без політичних гасел, без політичних вимог. Окружили палатку, люди начали співати гімн, вони згорнули палатку, потім начали згортати цих, хто стояв за палатками, одного мужчину начали відтурлювати, то його щастя, що він пригнувся, над його головою просвістіла нога.

Керівник столичної міліції такі дії підлеглих вважає цілком правомірними. Каже - нікого не били. А тих, хто заважав, забрали в Шевченківське райуправління.

Валерій Коряк, керівник ГУ міліції м. Києва:

- Взагалі в нас немає постраждалих, немає нікого побитого, всі цілі, здорові, ніхто нікого в груди не бив, у нас достатньо відеоматеріалів, які це підтвертверджують.

Протоколи про перешкоджання працівникам благоустрою та порушення правил дорожнього руху склали на 11-ох осіб. Частину справ Шевченківський суд столиці закрив сьогодні, виправдавши затриманих.

- Справу закрито за відсутністю складу злочину.

Під час зйомок дісталося й знімальній групі 5-го каналу. За словами журналістів, цей страж порядку, що відмовляється представлятися, бив по камері.

- Представтеся, як вас звуть.

- Не зобов'язаний.

- Зупинитися і представтеся, як вас звуть. 

- Я представлюсь, зараз представлюсь. Я вам кажу, стойте на місці.

Так і не назвавшись, він просто ховається за кордоном Беркуту. Керівник столичної міліції натомість говорить про співпрацю з журналістами та радить:

Валерій Коряк, керівник ГУ міліції м.Києва:

- Прохання до журналістів не знаходитись в епіцентрі, безумовно, хтось штовхне, наступить на ногу, тому ми не повинні з вами заважати один одному.

Не заважатимуть нікому більше і протестувальники. Сьогодні на Майдані лише рештки Врадїївської ходи.

- Люди вже поїхали додому, люди свою місію виконали.