Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

19 липня 2013, 00:41 Суспільство
До Захарченка прийшла несправжня "Врадіївська хода", але зі справжніми проблемами
До Захарченка прийшла несправжня "Врадіївська хода", але зі справжніми проблемами

Міністра внутрішніх справ - у відставку. З такою вимогою сьогодні до Києва дійшла "Врадіївська хода". Мітингувальники протестують проти свавілля правоохоронців. Утім, очільник МВС до них не вийшов, бо акція виявилася несправжньою.

Їх близько сотні. Прийшли у Київ з чіткими вимогами. 

- Щоб уволили трошки міліціонерів, які несправедливо відносяться до народу.

Тетяна з тієї самої Врадіївки, яка прогриміла на всю Україну. На початку липня там двоє міліціянтів зґвалтували й ледь не вбили 29-річну дівчину - Ірину Крашкову. Їхні колеги намагалися чоловіків вигородити. Але люди здійняли бунт. Правоохоронців-ґвалтівників затримали. Місцеве міліційне керівництво звільнили. Утім, народним месникам цього замало. Кажуть - надто багато свавілля.

Тетяна, мешканка с. Врадіївки:

- Міліціонери в кажду хату заходять, бувають, наркотики підкидають, буває, люди не видержують, молоді люди вішаються, отаке робиться у нас в Врадіївці.

Свої претензії вони хотіли висловити особисто керівникові Міністерства - Віталію Захарченку. Але він до мітингувальників не поспішав. За деякий час, запросивши пресу, пояснив чому. До рук правоохоронців потрапило відео з мережі, де організатор іншої "Врадіївської ходи" сказав, що ця - під вікнами МВС - фальшива. Справжня мала розпочатися ввечері на Майдані Незалежності.

Олександр Данилюк, організатор акції:

- Можливо, це хороша акція, але по відношенню до людей, які ноги стоптали з Миколаївської області, це підло просто.

Серед присутніх на цій акції дійсно були тільки троє врадіївців. Вони не приховують - йдуть не від початку.

- Ми присоєдинилися до групи в Білій Церкві, ну ходу врадіївську, бо я був на роботі.

Невідомо, де правда, але на цей мітинг спеціально приїхали десятки вбитих горем батьків зі всієї України. Їхніх дітей катували й незаконно кинули за ґрати. Приміром, сина Миколи Олександровича - мешканця Краснодонського району Луганщини - звинуватили у подвійному вбивстві. Він випадково опинився на місці злочину. Міліціянти хлопця заарештували й катували, щоб зізнався.

- Он был дважды при смерти в свои 23 года.

Врешті його на довічно посадили в тюрму. І за сфабрикованих доказів - каже чоловік.

Микола Андрієвський, мешканець с. Новоолександрівки:

- В заключении СМЕ не было указано даже число и время, когда совершено убийство.

Схожа ситуація й у Валентини Миколаївни - мешканки Комсомольського району Херсона. Її сина звинуватили у зґвалтуванні й пограбуванні тільки тому, що сам колись був засуджений.

Валентина Колова, мешканка м. Херсона:

- Он стоял возле магазина, ждал жену, тут подъезжают патрульные, по подозрению, что одет - черная курта, черная шапка, среднего телосложения. 9 экспертиз было, ни одна не подвердилася, нет ни отпечатков пальцев моего сына, ничего.

Врешті, Віталій Захарченко таки прийняв і врадіївців, яким пообіцяв не чіпати учасників погрому місцевого райвідділку. Інших теж запевнив, що допоможе. Заговорили нині й про переатестацію особового складу МВС.

Віталій Захарченко, міністр внутрішніх справ України:

- Ми будемо робити атестування, перш за все це стосується тих РВ, де вже відбувалися певні надзвичайні ситуації.

Потім візьмуться і за спокійні райони.