Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

18 липня 2013, 23:50 Суспільство
Ягідний рекет на Житомирщині набуває обертів
Ягідний рекет на Житомирщині набуває обертів

Ягідна війна, про яку Свідок розповідав минулого тижня, на Житомирщині триває. Нагадаємо, в одному з районів збиральникам чорниць погрожували розправою. Усе заради повного контролю над гуртовим продажем ягід. Налякані селяни звернулися в міліцію. Тим часом рекетири перейшли від слів до справи. Спочатку кинули на горище будинку і в автівку жінки, яка відмовилася співпрацювати, пляшки з "коктейлем Молотова". А вже за два дні в інших гуртовиків згорів мікроавтобус.

Вже місяць тривають чорничні війни у Баранівському районі. Місцевим закупівельникам лісових ягід почали погрожувати невідомі. Вимагали відмовитися від прибуткового бізнесу. Якщо ні - то за копійки співпрацювати з рекетирами. Тиждень тому люди, які звернулися до журналістів Свідка, приховували обличчя. Але після того, як згоріла автівка однієї з закупівельниць, люди об'єдналися й наважилися заявити про бандитів уголос.

Ніла Радчук, закупівельниця чорниці:

- Павлюка побили, Маші стріляли у вікна і хотіли спалити машину, Тані сказали, що дітям ребра поламають, повідрізають голови. А нам спалили машину. О 3-й ночі, коли ми спали, чоловік підхопився з ліжка, вибіг на балкон і почав кричати, що бус горить. Полум'я було настільки високе, що воно сягало вище проводів. Я впевнена, що зробили ті самі люди, з якими я відмовилася працювати.

Жінка твердить - страждають від дій злочинців не тільки вони.

Ніла Радчук, закупівельниця чорниці:

- Вони не тільки цей бізнес. Вони проїхалися по всіх підприємцях дрібних, в кого магазинчики маленькі. Вони всіх залякали, вони у всіх вимагали їм платити. Вони тут уже знайшли свого смотрящего, який дань буде збирати.

В міліції кажуть - отримали шість заяв від постраждалих. Особи підозрюваних встановили, проти них збирають докази.

Валерій Кравчук, керівник Баранівського РВ міліції:

- Слідчі дії на даний час проводилися тільки з потерпілими, які впізнали осіб, які їм погрожували. Особи, які погрожували, встановлені, порушені кримінальні провадження за статтями 189 і 194 ККУ.

Ніла Радчук, закупівельниця чорниці:

- Я думаю, що вони можуть зробити багато чого. Тому що я не знаю, куди стукати. Я прошу і вашої допомоги. Допоможіть нам.