Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

13 липня 2013, 00:31 Суспільство
Жодна церква не відповідає за оболонське вбивство
Жодна церква не відповідає за оболонське вбивство

Страшне вбивства на столичній Оболоні сколихнуло розмови про релігійні організації, що проповідують жорстокість. Адже шалений чоловік, який закатував двох рідних жінок, був обвішаний іконами, тримав у руці біблію. Що то за таке вірування спонукало нелюда до страшного звірства?

Ось так оболонський вбивця вмовляє правоохоронців відпустити його:

- Ваши амбиции, выслужиться там, в конце месяца 1,5 тысячи получить, 2 тыщи, мальчики, сколько той жизни, а? Завтра убьют, послезавтра, какая разница? Надо жить достойно, не быть терпиловом, снимите, что ты смотришь?

Здається, чоловік не сповна розуму - тіло замазане кров'ю, на поясі - людські скальпи та ікона. Він не просто вбив двох жінок - спотворив їх до невпізнання.

Микола, мешканець м. Києва:

- Ни глаз, ни скальпа, и в голову были ножи вставлены, у каждой, как будто рога, по 2 ножа в голове.

Тож сусіди одразу припустили: убивця - член якоїсь релігійної організації, що сповідує культ насильства. Та кримінальний психолог Юрій Ірхін переконаний: нападник не був сектантом.

Юрій Ірхін, психолог:

- Эти два убийства носят выраженый ритуальный, конечно же, характер, но это ритуалы, конечно же, личностные, то есть они не имеют никакого отношения к организации или организованной деятельности, например к секте. Есть все признаки, указывающие на то, что этот человек не в совсем уроавновешеном психическом состоянии.

При цьому психолог твердить: чоловік розумів, що коїть.

Юрій Ірхін, психолог:

- Подавляющее большинство психически больных людей являются вменяемыми, то есть вменяемость - это способность осознавать свои действия на момент совершения преступления и нести за них полную отвественность. Наверняка он осознавал, что делает.

У Києві взагалі немає організацій, що сповідують жертвоприношення чи жорстокість - запевняють у державному департаменті у справах релігій. Домисли про те, що вбивство пов'язане з культом вуду, чиновники відкидають.

Володимир Любчик, директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України:

- Це племінний африканський культ, який сповідує воскресіння мертвих. Про те, що це пов'язані із тим, що певною мірою наносяться колосальні якісь увіччя стосовно іншої жертви, знімання скальпів і таке інше - це просто відсутнє. На превеликий жаль, це інформація, яка поширюється по інтернету.

Фахівці з релігій припускають: чоловік міг організувати так звану хатню церкву. Вони нині досить поширені. Свідченням тому - наявність у квартирі ікон і ряси. Тож начитавшись в інтернеті різних доктрин, господар, імовірно, проповідував удома. Загалом, усі зареєстровані і незареєстровані організації контролює державний департамент у справах релігій. До групи ризику входять 40 об'єднань.

Володимир Любчик, директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України:

- Певною мірою ці організації мають певний негативний імідж, тобто порушувалися відповідні судові процеси, які пройшли в США, в Європі, у випадку церкви саєнтології це, як правило, фінансові шахрайства, якщо мова йде про посольство боже, це, знову ж таки, мова йде про фінансові шахрайства. 

Ще одна небезпечна група - об'єднання, що пропагують статеве розбещення.

Володимир Любчик, директор департаменту у справах релігій Міністерства культури України:

- Одним словом, це через секс до бога, ще є одна така організація, як Оша Раджніша, і в тому числі так звана церква бога, або її ще іноді називають "сім'єю". Власне кажучи, мова іде про проституцію під релігійним фльором і заробляння на цьому коштів.

Втім, в Україні діяльність таких організацій не набула поширення - запевняють чиновники.