Телеканал НТН
Повідомити новину

Новини каналу

10 липня 2013, 22:24 Суспільство
Кияни обурені знищенням парку та забудовою біля метро
Кияни обурені знищенням парку та забудовою біля метро

Знищення вікових сосен, незаконні забудови та антисанітарія. Жителів Лісового масиву столиці обурюють нелегальні спорудження в їхньому районі. Люди кажуть: через будмайданчики біля входу до метра часто стаються дорожні аварії, а дерева в парку Кіото підприємці труять хімічними сполуками.

Із забудовами біля станції метра Лісової люди борються майже десять років. 2004-го Київрада віддала ділянку на чотири гектари в оренду одному з товариств. Тоді фірма обіцяла звести багатоповерховий розважальний комплекс та зручне парковання, а для мешканців облаштувати комфортний прохід до підземки. Та сподівання містян були марні.

- Ми сейчас против того, что у нас забрали транспортную развязку. И уже у нас урвався терпець, коли ми все побачили...

- Они щас хотят срубить полностью весь этот парк Киото.

Вікові сосни столичного парку за невідомих причин почали сохнути. Місцеві кажуть: дерева отруюють хімічними сполуками, щоб звести японський ресторан. Орендарі ж ділянки запевняють: ніяких забудов тут не буде.

Михайло Буцан, представник фірми-орендаря земельної ділянки:

- Навіщо нам лить, якщо ми тут нічого будувати не збираємося. У нас є проект, проєктні роботи, до парку там ніякого відношення не має. Навпаки, ми хочемо більше садить, щоб і діти, і внуки наші тут відпочивали. І взагалі до парку ми ніякого відношення не маємо, платимо за територію, але ніяких будівництв, ніхто там робити не буде! Цей забор - це наше, це хоздвір.

Посохлі дерева вже зацікавили природоохоронну прокуратуру. Наступного тижня будуть готові висновки експертиз ґрунту.

Владислав Шпаков, заступник Київського природоохоронного прокурора:

- За результатами перевірки органів контролю Київською прирородоохоронною прокураторую буде надано правову оцінку діям, як підприємців, так і посадових особ органів контролю.

У Київзеленбуді запевнили: зроблять усе можливе, щоб парку не знищили. 

Михайло Царенко, генеральний директор Київзеленбуду:

- Мы будем делать все возможное, чтобы установить границы парка Киото, самого парка, ми подадим клопотання.

Окрім того, місцеві мешканці невдоволені забудовами біля метра. Чотири року тому на цьому місці було парковання для автобусів. Нині ж тут хочуть звести торговельний центр. Проте забудовники запевняють: ділянку переобладнають під новеньку стоянку. Розлючені кияни вирішують повалити паркана. Мешканці обурені: через такі забудови вже сталося кілька масштабних ДТП. І кажуть: якщо ситуація не зміниться - готові й далі мітинґувати.

- Автобуси постійно цепляють легковушек, нам нема де проїхати!

- Это здесь выход из метро, здесь очень населенная местность, и поэтому ставить здесь киоски и торговые центры, их и так в Киеве достаточно!